Alasam S. mag tien jaar na Baflo drama terug naar Benin

Alasam S. mag tien jaar na Baflo drama terug naar Benin

Geschreven door | 2022-03-10T22:36:56+00:00 10 maart, 2022|Groningen, Rechtbank|

De 36-jarige Alasam S., die in april 2011 in Baflo in een psychotische toestand zijn vriendin Renske Hekman en politieman Dick Haverman om het leven bracht, mag terug naar zijn geboorteland Benin. De man zat zijn celstraf van 5,5 jaar uit en doorliep zijn tbs-behandeling. De rechter zet hier nu een punt achter, zodra S. in Benin in goede handen is.

S. wordt in Benin opgevangen door zijn familie en zijn terugkeer is verder afgestemd met de autoriteiten in Benin. Het Openbaar Ministerie vroeg een week geleden de tbs-maatregel met een jaar te verlengen. Dit ging tegen het advies van de deskundigen in die de kans op herhaling laag inschatte en vond dat het ‘behandelplafond’ was bereikt. Er was ook geen hulpvraag meer, waarop zou moeten worden ingezet.

Ongewenst

Door zijn veroordeling is S. nu ongewenst verklaard. Na de beëindiging van de tbs-maatregel moet hij onder begeleiding het Nederland verlaten. Een begeleider reist mee en draagt hem over aan de familie. Vanaf dat moment is de tbs-maatregel beëindigd. Een ander probleem was het uitreisdocument dat S. een langere tijd probeerde te bemachtigen. Nu is dat document verstrekt en verzet het OM zich tegen de terugkeer. Dit verzet is volgens de rechter onverwacht en onvoldoende onderbouwd.

Het vereiste document is tot eind april geldig, dat betekent dat S. binnenkort kan afreizen. Mits het OM niet tegen deze beslissing in hoger beroep gaat.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn