Advocaat: ‘Schietincident Kiel-Windeweer was noodweer’

Advocaat: ‘Schietincident Kiel-Windeweer was noodweer’

Geschreven door | 2020-12-23T23:05:51+00:00 23 december, 2020|Groningen, Rechtbank|

RONINGEN (ADP) – De 25-jarige man uit Hoogezand die op 19 september na een wildwestrit in Kiel-Windeweer een persoon in de voet schoot, was die avond opgejaagd. ‘Hij had geen alternatief, hij moest zich verdedigen. Het was noodweer’. Dit zei zijn advocaat Wesley van Soest vandaag tijdens de eerste openbare zitting. 

 

Volgens de advocaat werd de 25-jarige die avond door vier of vijf auto’s achtervolgd. De rit eindigde op een doodlopende weg. Uit voorzorg had de man een pistool gekocht. Hij gebruikt dit om zich te verweren, zei de raadsman. Hij had niet de intentie iemand iets aan te willen doen. De raadsman wilde een extra onderzoek of dit had kunnen worden voorkomen. “De man vreesde voor zijn leven”, zei hij.

 

Geen noodweer

Volgens de officier van justitie was hier geen sprake van noodweer. De Hoogezandster heeft er zelf voor gekozen om een vuurwapen aan te schaffen. Hij had andere keuzes moeten maken en niet de confrontatie aan moeten gaan, zei de officier. Ze zag niets in een aanvullend onderzoek: “Er is voor dit incident geen melding binnengekomen over een slepend conflict”. De rechtbank wees het verzoek van de raadsman af.

 

Ingrijpend

Die avond in Kiel-Windeweer werden negen personen aangehouden, waaronder het slachtoffer dat in de voet is geschoten. Alleen de schutter zit nog vast. Het gebeuren is te ingrijpend geweest om de man nu al vrij te laten, meende de rechter. Er werd die avond niet alleen geschoten, maar ook gesmeten met straatklinkers. De rechtbank wil de zaken van alle verdachten het liefst in een keer behandelen, maar wel verspreid over enkele dagen.

 

De 25-jarige verdachte vanuit de Penitentiaire Inrichting via een videoverbinding door de rechters gehoord.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn