Activist Jan Huzen vindt straf voor laster en opruiing ‘schandalig’ en ‘bizar’

Activist Jan Huzen vindt straf voor laster en opruiing ‘schandalig’ en ‘bizar’

Geschreven door | 2024-04-24T14:07:42+00:00 24 april, 2024|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – De 53-jarige Jan Huzen uit Nieuw-Weerdinge heeft zich volgens de rechter op Facebook als activist grensoverschrijdend uitgelaten. Hij plaatste in 2022 opruiende berichten en smaadteksten. De man is veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur, waarvan de helft voorwaardelijk.

Huzen riep op 16 mei 2022 op Facebook volgers op mee te werken om de kinderen die door de toeslagaffaire uit huis zijn geplaatst, terug te brengen naar hun ouders. En kondigde vervolgens een demonstratie aan op Malieveld in Den Haag. “Wie weet waar de 1700 kinderen verborgen worden gehouden, mag mij berichten. Dan kunnen wij met een hele groep mensen de afweging maken of wij deze kinderen kunnen bevrijden zodat zij weer terug kunnen naar hun eigen ouders”, schreef Huzen.

 

Oproepen een strafbaar feit te plegen

Huzen heeft daarmee opgeroepen de kinderen te onttrekken aan het wettelijk gezag, dat door de rechter is opgelegd. En dat is strafbaar. “Uw woordkeuze is gekleurd. Wat u deed is opruien om een strafbaar feit te plegen”, zei de rechter. Daarnaast deelde de Huzen op 1 september 2022 op zijn Facebookpagina een foto van journalist Willem Groeneveld met daarbij de tekst: ‘pedofiel gespot in Groningen’.

 

Foto in de Telegramgroep

Huzen pikte die afbeelding uit een besloten Telegramgroep. Hij schreef daar zelf bij: “Willem Groeneveld plaatst zichzelf nu als pedofiel op zijn site Sikkom”. Groeneveld kreeg eerder al zelf de foto in de Telegramgroep onder ogen en besloot hier een item aan te wijden op de site van Sikkom.

 

U stelt dat de journalist zichzelf neerzet als pedofiel en dat is niet zo

 

Geen kwaad

Huzen heeft dat artikel alleen maar gedeeld, zei hij tegen de rechter. Hij zag daar geen kwaad in. De rechter ziet het anders: “U heeft niet het hele bericht op Sikkom overgenomen, alleen de foto. U stelt dat de journalist zichzelf neerzet als pedofiel en dat is niet zo. U suggereert iets dat niet klopt”, zei de rechter. Dat is smaad. De officier van justitie eiste een taakstraf van zestig uur en daarnaast een voorwaardelijke celstraf van vier weken.

 

Eerder veroordeeld

Huzen kreeg eind december 2022 door het hof in Leeuwarden voor opruiing een voorwaardelijke taakstraf van zestig uur en een boete van 500 euro opgelegd. Dit was voor een boerenprotest op 15 november 2020 op de A28. In een lange karavaan reden actievoerders in auto’s en een camper vanaf Harderwijk langzaam over de snelweg richting Hoogeveen. Een vrachtwagenchauffeur zag de stoet te laat en kwam in botsing met een auto met daarin een gezin. Niemand raakte gewond. Huzen is tegen het arrest van het hof in cassatie gegaan. De zaak ligt nu bij de Hoge Raad.

 

Uit de zaal gezet

Omdat de eerdere veroordeling nog niet definitief is, vindt de rechter dat je nu (nog) niet kunt spreken van in herhaling vallen. Daardoor pakt de straf iets lager uit dan de eis. Huzen moet de journalist een schadebedrag van 250 euro betalen. Huzen noemde de beslissing van de rechter ‘schandalig’ en ‘bizar’. Hij liep tierend de zaal uit. Gevolgd door een groepje sympathisanten dat nog op de publieke tribune zat. De rest was eerder tijdens de zitting al uit de zaal gezet vanwege luidruchtigheid.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn