Grootschalige internetoplichting: 14 maanden cel geëist

Grootschalige internetoplichting: 14 maanden cel geëist

Geschreven door | 2018-09-18T20:01:02+00:00 18 september, 2018|Assen, Rechtbank|

ASSEN/HEERENVEEN (ADP) – Voor het oplichten van 46 mensen via Marktplaats en van drie webshops eiste justitie dinsdag veertien maanden cel (acht voorwaardelijk) tegen een 30-jarige Heerenveense.

De vrouw was vanwege ‘gezondheidsklachten’ niet bij de rechtszaak, schreef ze in brief aan de rechtbank in Assen, die de strafzaak behandelde. De officier van justitie vindt dat daaruit blijkt dat de vrouw totaal geen verantwoordelijkheid neemt voor haar daden.

Boeken en speelgoed
De particulieren lichtte ze tussen november 2015 en september vorig jaar op door vooral boeken en speelgoed aan te bieden op Marktplaats. Dat deed ze onder een valse naam en met een vals telefoonnummer, maar wel met haar echte rekeningnummer erbij. Kopers maakten in totaal duizenden euro’s over, maar kregen niks.

Drie gedupeerden waren bij de strafzaak. Twee van hen hadden boeken en een Lego-trein besteld als Sinterklaascadeaus. “Dat iemand dit over de rug van kinderen doet, vind ik heel laag”, reageerde een van hen.

Verder met oplichten webshops
Nadat de Heerenveense eind september was aangehouden voor de Markplaats-oplichting en weer vrijgelaten, begon ze met het oplichten van webshops voor babyspullen. De vrouw bestelde de goederen op de adressen van leegstaande woningen die te koop werden aangeboden op huizensite Funda. Vlak voor de levering veranderde ze telkens het leveringsadres in een postafhaalpunt in een supermarkt. “Ze heeft bewezen dat ze zich niet laat stoppen”, aldus de officier. Begin dit jaar werd ze opnieuw opgepakt.

Geldproblemen
Ze deed het samen met haar man, een 27-jarige Heerenvener die inmiddels is veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. De vrouw bekende zestien gevallen van oplichting. “Mijn man was hier al mee bezig. Ik wist eerst van niks. Later ontdekte ik hoe makkelijke het was om op deze manier van onze financiële problemen af te komen. Ik voel me schuldig dat ik me hierin heb gemengd”, schreef de 30-jarige vrouw aan de rechtbank.

Zij en haar man hadden drie kinderen en kampten met een huurschuld. Vorig najaar werd hun vierde kind geboren. De spullen die ze op de babywebshops bestelden zonder te betalen, gebruikten ze voor hun eigen kindje.

Schadevergoeding betalen
De officier van justitie vindt dat er genoeg bewijs is voor alle misdrijven. Hij wil dat de vrouw duizenden euro’s aan schadevergoeding aan zo’n twintig gedupeerden betaalt. Ook vindt hij dat ze bijna 6.000 euro moet afdragen aan de staat, omdat ze dat geld illegaal heeft verdiend.

Uitspraak over twee weken.

Over de auteur:

Annemiek Meijer werkt sinds 2006 als rechtbankverslaggever voor het ADP. Ze is freelance journalist/tekstschrijver en werkt ook voor onder meer RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, het Huus van de Taol (Zinnig en de B’ART) en Drenthe Magazine. Op Twitter heet ze @AnnemiekM