3,5 jaar cel voor aanrijden man bij Emmer shishalounge

3,5 jaar cel voor aanrijden man bij Emmer shishalounge

Geschreven door | 2020-02-12T12:09:24+00:00 12 februari, 2020|Assen, Rechtbank|

Voor het aanrijden van een 29-jarige man uit Emmen voor een shishalounge in zijn woonplaats, moet een 25-jarige plaatsgenoot 3,5 jaar de cel in. Dat bepaalde de rechtbank in Assen dinsdag. De Emmenaar had het slachtoffer voor de aanrijding ook al in de arm gestoken.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden zeven jaar gevangenisstraf tegen de Emmenaar. De officier van justitie zag het steken als een poging tot doodslag en de opzettelijke aanrijding voor het waterpijpcafé aan de Hoofdstraat als poging tot moord.

Geen poging moord
De rechtbank vindt de messteek in de arm een poging tot zware mishandeling en geen poging tot doodslag. Ook vindt ze niet te bewijzen dat de 25-jarige man een vooropgezet plan had om zijn vier jaar oudere plaatsgenoot aan te rijden, daarom is een poging tot moord ook niet te bewijzen.

De Emmer bestuurder verklaarde zelf ook dat het gebeurde tijdens een woede-uitbarsting. Het slachtoffer had eerder in de shishalounge ruzie met hem gezocht en hem en zijn vriend had geslagen. Ook probeerde hij met een schroevendraaier op hun bestelauto in te steken.

Weerloos slachtoffer
Het voorval vond plaats in de nacht van 22 juni afgelopen jaar. De vriend van de 25-jarige dader is door de rechtbank veroordeeld tot het medeplegen van de poging tot doodslag. Die 25-jarige man uit Dordrecht zat naast de Emmenaar in de bestelbus en riep in the heat of the moment tegen zijn vriend: ‘Rijd hem aan!’ Daarom is hij medeschuldig, vindt de rechtbank. De Dordtenaar is veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, gelijk aan de eis.

Het slachtoffer werd hard aangereden op de stoep voor het waterpijpcafé en belandde op de motorkap van de bestelauto. Hij moest met onder meer breuken in zijn gezicht naar het ziekenhuis. De rechtbank vindt dat sprake geweest is van excessief geweld en neemt het vooral de bestuurder uit Emmen kwalijk dat hij het slachtoffer weerloos op straat heeft achtergelaten.

Over de auteur:

Annemiek Meijer werkt sinds 2006 als rechtbankverslaggever voor het ADP. Ze is freelance journalist/tekstschrijver en werkt ook voor onder meer RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, het Huus van de Taol (Zinnig en de B’ART) en Drenthe Magazine. Op Twitter heet ze @AnnemiekM