Geschreven door | 2022-08-13T09:26:32+00:00 13 augustus, 2022|Groningen, Rechtbank|

De 33-jarige Amerikaan Eric T., die vorig jaar op 10 maart in Groningen twee agenten neerstak tijdens een avondklokcontrole, is veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging.

De rechtbank in Groningen vindt poging tot doodslag en poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bewezen. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Tweede verdachte vrijgesproken
De 22-jarige Justin de G. uit Groningen, die destijds in Winschoten woonde, stond erbij en greep niet in, toen T. uithaalde. Zijn rol tijdens het geweld richting de agenten was dusdanig klein dat de rechter hem vrijsprak van openlijke geweldpleging. Tegen hem was een celstraf van 117 dagen geëist, gelijk aan het voorarrest.

Beide mannen werden die avond aangesproken, omdat zij op straat waren ondanks de avondklok die van kracht was vanwege de coronamaatregelen. De mannen trokken de aandacht van de agenten, omdat zij rondfietsten zonder verlichting. 

Agent in halsslagader gestoken

De agent vroeg de Amerikaan om zijn identiteitsbewijs en werd direct in zijn gezicht en halsslagader gestoken. Het slachtoffer verkeerde enige tijd in levensgevaar. Zijn vrouwelijke collega werd in haar been gestoken. Een koppelriem voorkwam dat zij steekwonden in haar buik opliep. T. en De G. renden na het steekincident weg en lieten de fietsen achter. 

Opgepakt in Noord-Frankrijk

Ze werden drie dagen later opgespoord in Noord-Frankrijk. T. verklaarde na zijn aanhouding dat hij stak, omdat hij illegaal in Nederland verbleef en bang was dat hij terug moest naar Amerika. De G. zou dan weer in een ggz-kliniek belanden, waar hij, volgens T., slecht werd behandeld. Beiden kenden elkaar via internet en hebben sinds 2018 een relatie.

De rechter vond het zeer kwalijk dat T. agenten in uniform tijdens hun werk op levensbedreigende wijze aanviel. Hij stak bewust richting kwetsbare delen, zoals het hoofd en hals, om zijn tegenstander uit te schakelen. Hij wilde ten koste van alles voorkomen dat zijn partner De G. terug werd gebracht naar een ggz-instelling.

De Amerikaan toonde nadien geen respect of berouw richting zijn slachtoffers. Hij noemde zijn actie zelfs ‘eervol’, omdat hij De G. wilde beschermen. Beide mannen bekommerden zich niet om de gewonden agenten, waarvan één in levensgevaar verkeerde. 

Gebrek aan realiteitszin

De rechter nam de conclusie van de deskundigen over dat T. door stoornissen verminderd toerekeningsvatbaar is. T. kampt met psychische stoornissen, waaronder een gebrek aan realiteitszin. De rechter acht een langdurige behandeling met gedwongen verpleging noodzakelijk, omdat de kans groot is dat T. opnieuw fors geweld gebruikt. 

De Amerikaan moet zijn slachtoffers samen een schadebedrag van ruim 41.000 euro betalen. Door zijn handelen heeft hij de levens van beide agenten ingrijpend veranderd, zei de rechter.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn