Zwanenhater slaat zwanen met wandelstok en schudt eieren (met audio)

Zwanenhater slaat zwanen met wandelstok en schudt eieren (met audio)

Geschreven door | 2019-09-23T18:17:27+00:00 23 september, 2019|Groningen, persbericht, Rechtbank|
ADUARD/REITDIEP (ADP) – Een 78-jarige man uit Adorp is door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur en een voorwaardelijke boete van 250 euro voor het vernielen van zwanennesten in het Hogelandster Reitdiepgebied.
Dat gebeurde van 2017 tot en met 2019. De man werd in april van dit jaar opgepakt.
De Adorper joeg en sloeg de broedende zwanen drie keer met een wandelstok van hun nest. De veroordeelde gaf aan dat hij dat deed omdat hij een hekel aan de dieren had.

 

‘We hebben meer dan zat van die beesten’, voegde hij er in onvervalst Gronings aan toe.

“Rotbeesten”

– Zwanenhater

Betrapt op camera

Nadat het natuurbeschermers van het gebied al een tijd was opgevallen dat er ‘structureel weinig zwanen’ waren, werd er een onderzoek ingesteld. Daarbij werden camera’s in het gebied geplaatst. Op die beelden is de hoogbejaarde man met een stok te zien, waarmee hij zwaaiend en maaiend de broedende zwanen aanvalt.

Doodbroeden

De Adorper vernielde de nesten van de beschermde knobbelzwanen en schudde hun eieren. Vervolgens legde hij deze terug in het nest. Zwanen kregen daardoor geen natuurlijk seintje dat het broeden klaar was. Een aantal zwanen stierf omdat ze verzwakten en zich letterlijk doodbroedden. En dat was de opzet van de man. ‘Rotbeesten’, noemt hij de dieren.

 

“Ie zollen van mie gain last meer hebben”

– Zwanenhater

‘Gain last meer’

Zijn handel en wandel zou volgens natuurbeschermers weleens dertig jaar geduurd kunnen hebben. Er is al jarenlang een structureel tekort aan zwanen in dat gebied. Maar de rechter acht drie jaar dierenleed door de man bewezen.

Nu moet de man als straf twintig uur werken. De wandelstok waarmee hij de dieren wegjoeg, een erfstuk van zijn vader, is in beslag genomen en verbeurd verklaard. ‘Ik heb vot zegt: ie zollen van mie gain last meer hebben’, stelde de man in het Hogelandsters.

Proeftijd

Hij krijgt een proeftijd van drie jaar. De officier wilde naast de taakstraf een voorwaardelijk boete van 2500 euro voor de zwanenhater, maar dat vond de rechter een brug te ver. Van de opgelegde taakstraf is de helft voorwaardelijk.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt