Voorwaardelijke celstraf voor Stadjer die verpleegster ‘voor schut zette’

Voorwaardelijke celstraf voor Stadjer die verpleegster ‘voor schut zette’

Geschreven door | 2019-09-06T12:20:12+00:00 06 september, 2019|Groningen, persbericht, Rechtbank|
GRONINGEN (ADP) – Een 44-jarige Stadjer is voor dwingen, beledigen en het uitlokken van schending van het ambtsgeheim veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden.

 

De man betitelde een verpleegster op flyers als oplichtster. Dat gebeurde in november 2016.

De uitspraak wijkt af van de eis van de officier van justitie. Die had, behalve de voorwaardelijke celstraf, ook een taakstraf van 180 uur voor de man geëist.

Privé contact

De Stadjer werd korte tijd door een verpleegster van Lentis verzorgd. Dat gebeurde tijdens een ziekteperiode van de man. Ook privé hadden ze contact. Nadat hij geen zorg meer nodig had, verwaterde het contact. Dat kon de man niet verkroppen.

Om meer informatie over de vrouw te krijgen, schakelde hij twee kennissen in. Die waren werkzaam bij de gemeenten Groningen en Oostellingwerf. Door middel van ‘uitlokking’ lukte het hem om informatie over de zogeheten BIG-registratie van de verpleegster te achterhalen.

Ook over de besteding van zijn persoonsgebonden zorg-budget wilde hij informatie. De vrouwelijke ambtenaren werkten hieraan mee.

Speciaal gedrukte flyers

Kort na het binnenhalen van de informatie, stuurde de Stadjer een aantal speciaal gedrukte flyers rond. Daarop stond de verpleegster afgebeeld met een balkje voor haar ogen. De tekst op de flyer luidde: ‘Wees gewaarschuwd. Ze is geen verpleegster maar werkt onder een valse BIG-registratie.’

Nadat de flyers bij bekenden van de verpleegster terecht kwamen, deed de vrouw aangifte.

Baan verloren

De zaak tegen de vrouwen die bij de gemeente werkten is geseponeerd, maar zij verloren beiden wel hun baan.

De Stadjer moet bovendien 250 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. Die had om 800 euro gevraagd.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt