De feiten vonden plaats in juli, in Stadskanaal, Musselkanaal en in Anloo.
De officier van justitie vindt bewezen dat de mannen naar Nederland kwamen met maar één doel: inbreken. De jongste verdachte heeft volgens de aanklager twee inbraken en twee pogingen op zijn kerfstok. Hij hoorde de hoogste straf tegen zich eisen.
Gehuurde auto met Servisch kenteken
De mannen zouden tijdens hun strooptocht in een gehuurde auto met Servisch kenteken hebben rondgereden. De auto is volgens getuigen bij woningen en in straten gezien na óf tijdens inbraken.
Het duo had de buit, veelal sieraden, op zak bij de aanhouding. Bij de inbraak en de pogingen tot inbraak werd gebruik gemaakt van gereedschap van de woningeigenaren. Die zagen bij thuiskomst dat hun woning volledig overhoop was gehaald.
Spaarpot van kind
Naast de schade aan kozijnen en deuren, spreken de slachtoffers van onherstelbare emotionele schade bij de diefstal van sieraden. In twee van de gevallen waren die uit een erfenis afkomstig. Tijdens de inbraak in Musselkanaal werd ook de spaarpot van een kind geleegd.
‘Als ik ze keihard in hun kruis mag trappen’
Twee slachtoffers vroegen ruim 3100 euro aan schade. ‘Maar die vordering trek ik meteen in als ik deze mannen nu keihard in hun kruis mag trappen’, zei een geëmotioneerd slachtoffer in de zittingszaal.
Volgens de officier zijn de mannen het prototype van ‘mobiel banditisme’. ‘Ze hebben geen vaste woon- of verblijfplaats, ze bestelen en roven en gaan dan snel weer weg.’ De mannen riskeren daarom een hogere straf.
De geëiste straf van de oudste verdachte is lager, omdat zijn rol beperkt zou zijn tot één inbraak en één poging daartoe.
Clan
De verdachten kwamen hier in Nederland aan, slechts enkele dagen voor de inbraken in juli. Met wat geld op zak doken ze een coffeeshop in. Toen de centen op waren, gingen ze op dievenpad.
Het vermoeden is dat de mannen zijn gelinkt aan een Europese clan die zich voornamelijk bezighoudt met inbraken.