Tbs stiefvader van gruwelijk mishandeld meisje Veendam met één jaar verlengd

Tbs stiefvader van gruwelijk mishandeld meisje Veendam met één jaar verlengd

Geschreven door | 2019-11-09T00:15:47+00:00 09 november, 2019|Groningen, persbericht, Rechtbank|
GRONINGEN/VEENDAM (ADP) – De tbs van een 50-jarige man uit Veendam, die zijn stiefdochter (van toen 14 jaar) in een diepvrieskist opsloot, wordt met een jaar verlengd. Dat heeft de rechtbank vrijdag bepaald.

 

De Veendammer werd voor de gruweldaad in 2009 tot zeven jaar cel en tbs met dwang veroordeeld. Zijn tbs werd in 2014 ‘en in 2016 al met twee jaar verlengd. Maar nu wordt over een jaar opnieuw bekeken hoe het met de man gaat. De rechtbank deed meteen na de zitting uitspraak.

Stroomschokken en hete thee

De destijds 14-jarige dochter werd gruwelijk mishandeld. Haar stiefvader en moeder sloten haar meerdere keren op in een vriezer, waardoor ze onderkoeld raakte. Verder kreeg het meisje hete thee over zich heen gegooid en moest ze stroomschokken ondergaan terwijl ze werd vastgebonden op een tafel.

Ze was ondervoed en werd gedwongen haar eigen braaksel of ontlasting op te eten. Het kind zag uiteindelijk kans te vluchten door het alarmnummer te bellen.

Levenslang begeleiding

De Veendammer zal volgens deskundigen zijn leven lang begeleiding nodig hebben. Die krijgt hij nu op een plek ergens in het zuiden van het land. Hij kan daar blijven wonen, ook na de afwikkeling van de tbs. De man werd gedurende zijn tbs ernstig ziek. ‘Dat heeft mij milder gemaakt, ik heb meer inzicht nu’, zei hij tegen de rechters. Ook deskundigen merken dat de man grote stappen maakt.

Tussentijdse beoordeling

De Veendammer gaf aan ook met twee jaar tbs-verlenging ‘prima te kunnen leven’. Voorlopig staat over een jaar een tussentijdse beoordeling gepland.

De moeder van het kind kreeg destijds 42 maanden cel en tbs opgelegd. Het gezin stond bekend bij zorginstanties en hulpverleners.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt