Rechters mogelijk op bezoek in tbs-kliniek bij weigerende Jumbo-overvaller

Rechters mogelijk op bezoek in tbs-kliniek bij weigerende Jumbo-overvaller

Geschreven door | 2019-11-22T00:42:11+00:00 22 november, 2019|Groningen, persbericht, Rechtbank|

Rechters mogelijk op bezoek in tbs-kliniek bij weigerende Jumbo-overvaller

GRONINGEN (ADP) – Een 28-jarige Rus, M.K., zou donderdag in de rechtbank in Groningen horen of de officier zijn tbs met dwangverpleging met twee jaar wilde verlengen. Althans, dat was de bedoeling. Echter, K. weigerde een voet te zetten in de rechtbank.

Zijn advocaat mocht namens hem het verzoek tot twee jaar verlenging aanhoren. Maar daar ging de rechtbank niet mee akkoord.

Op bezoek in de kliniek

De wet zegt dat in het geval een verlenging van tbs aan de orde is, de rechtbank de veroordeelde zelf moet horen. De rechtbank kon zodoende niet met K. in gesprek. De behandeling van zijn tbs-verlenging werd daarom uitgesteld. Besloten is dat rechters op enig moment K. in de kliniek bezoeken en hem daar in een ‘veilige omgeving’ vragen gaan stellen.

Overval op Jumbo

K. werd eind 2016 in hoger beroep tot zes maanden cel en tbs met dwang veroordeeld, wegens een brute overval op een Jumbo-supermarkt aan het Linnaeusplein. Aanvankelijk werd hij alleen tot tbs met dwang veroordeeld. Hij moest van de rechters zo snel mogelijk naar de kliniek, omdat hij aan ernstige stoornissen lijdt. Maar in hoger beroep oordeelde de rechter anders: hij moest ook nog een oude straf van 180 dagen uitzitten.

Kans op herhaling: hoog

Volgens deskundigen is K. binnen de setting van de kliniek hanteerbaar, al komt zijn behandeling moeizaam van de grond. De kans op herhaling van zetten wordt hoog ingeschat. ‘Het is hopen op meer motivatie’, zei een deskundige tegen de rechters.

K. zat ooit lange tijd onterecht vast. Hij kreeg daarom door de Staat een ton uitgekeerd. Hij pleegde de Jumbo-overval korte tijd nadat hij het bedrag had ontvangen.

K. is in Nederland ongewenst verklaard. Russische autoriteiten buigen zich over de vraag of ze hem in Rusland gaan aannemen.

K. blijft voorlopig in de kliniek in Groningen. De rechters hebben nog geen datum voor hun bezoek vastgesteld.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt