Rechter tegen bejaarde eierdieven: ‘Beetje respect voor de natuur, graag’ (met audio)

Rechter tegen bejaarde eierdieven: ‘Beetje respect voor de natuur, graag’ (met audio)

Geschreven door | 2019-09-23T15:04:36+00:00 23 september, 2019|Groningen, persbericht, Rechtbank|
TYNAARLO/ZUIDLAREN (ADP) – Twee mannen van 70 en 72 jaar uit Hoogezand en Sappemeer zijn voor het rapen van 44 ganzeneieren in het Zuidlaardermeergebied door de economische politierechter veroordeeld tot een boete van duizend euro.

Het gaat om een voorwaardelijke boete.

De officier had een hogere straf voor de mannen geëist: 2000 euro, maar dat vond de rechter te veel van het goede.

De mannen werden op 19 maart op heterdaad betrapt in het Zuidlaardermeergebied, bij het stelen van eieren van de beschermde grauwe gans.

U had moeten weten dat dit gebied verboden is

– Rechter

Emmer vol gestolen ganzeneieren

Een getuige met een verrekijker zag ze bezig en tipte de opsporingsdiensten van Natuurbeheer Groninger Landschap. Die troffen bij een eilandje in het gebied een bootje aan. Daarbij stonden de twee mannen met een emmer vol gestolen eieren. Ze hadden geen vergunning om in het gebied te varen.

Laconiek

De mannen reageerden laconiek toen ze werden betrapt. Ze bekenden dat ze de eieren hadden gestolen en zeiden niet te weten dat ze niet in het gebied mochten komen. Maar dat geloofde de rechter niet. ‘Er zijn geen aanlegsteigers aanwezig. U zakte in de zompige grond weg toen u werd betrapt en u komt uit de regio. U had moeten weten dat dit gebied verboden is.’

Beetje respect voor de natuur, graag

– Rechter

Natuur-2000 gebied

Het eiland, dat onder zogeheten Natura 2000-gebied valt, is – zeker tijdens het broedseizoen – verboden gebied. Er staat er een verbodsbord in het meer. Onder meer de roerdomp, de porseleinhoen, de rietzanger en de grauwe gans komen er voor.

Habitat verstoord

Volgens de rechter hebben de mannen de ‘natuurlijke habitat’ van deze vogels verstoord, door op het eiland te lopen. De 70-jarige man verkocht kort na de betrapping zijn bootje. ‘Dat leek mij al straf genoeg’, meende hij.

De rechter maande de mannen om zuinig te zijn op dit Gronings- en Drents natuurgebied. ‘Beetje respect voor de natuur, graag.’

Omdat het om een voorwaardelijke boete gaat hoeven de mannen nu niet te betalen. Ze krijgen een proeftijd van 1 jaar.

 

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt