‘Pakketkoerier’ gaat nat na schimmig telefoontje op Schiphol

‘Pakketkoerier’ gaat nat na schimmig telefoontje op Schiphol

Geschreven door | 2019-10-29T21:59:41+00:00 29 oktober, 2019|Groningen, persbericht, Rechtbank|
ROTTERDAM/GRONINGEN (ADP) – Een 21-jarige Rotterdammer is dinsdag wegens een poging tot witwassen door de politierechter in Groningen veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een maand voorwaardelijk cel.

 

De officier had 240 uur taakstraf (100 uur voorwaardelijk) voor de man geëist, maar daar ging de rechter niet in mee.

De man reisde op 26 juni opzettelijk naar Groningen om daar een pakket op te halen, dat zogenaamd voor hem bestemd was. Het pakket was verkeerd bezorgd. Maar de ‘koeriersdienst’ mislukte. De man werd op heterdaad betrapt in de woning van het slachtoffer.

Schimmig telefoontje op Schiphol

Het slachtoffer, een vrouw, was na een vakantie geland op Schiphol, toen ze een schimmig telefoontje kreeg van ene ‘Tim’. De man belde haar op het vliegveld met een afgeschermd nummer. Hij vroeg haar of ze thuis was. Er was namelijk een pakket voor hem bezorgd, maar op haar adres. De vrouw sprak met ‘Tim’ af dat hij het pakket de volgende dag bij haar thuis kon ophalen.

Terwijl de Rotterdammer naar Groningen toog, kreeg het inmiddels thuisgekomen slachtoffer het gevoel dat het zaakje stonk. Ze belde ondertussen met het postorderbedrijf, wiens sticker op het pakket kleefde. Er bleek voor ruim 2400 euro aan goederen op haar account te zijn besteld.

Voor 2400 euro besteld

Meteen daarna belde ze de politie. Eenmaal in de woning van de vrouw stelden agenten zich verdekt op. Toen de deurbel ging, stond daar inderdaad de Rotterdammer. Zijn pakket kreeg hij niet. In ruil daarvoor mocht hij de goederen, waaronder een laptop, Nike schoenen en een tablet, op het bureau gaan uitleggen.

Tegenover agenten verklaarde de man dat anderen de goederen hadden besteld. Hij was slechts ingeschakeld als een soort koerier. Uiteindelijk noemde de man twee namen.

Zeer slordig onderzoek

Onderzoek wees naar de IP-adressen van deze mannen, vanwaar de ‘bestellingen’ werden gedaan. Toch werden ze niet als verdachte aangemerkt. ‘Zeer slordig onderzoek’, zei de rechter. ‘De politie kreeg deze mannen met naam en toenaam op een presenteerblaadje, en deed er vervolgens niets mee.’

 

De 21-jarige Rotterdammer is eerder veroordeeld geweest voor een straatroof. ‘Zijn strafblad beslaat niet veel, maar is zorgelijk’, stelde de rechter. ‘Deze delicten zijn de zwam die de maatschappij vergiftigen.’

Ondanks dat de man had meegewerkt aan het bijna voltooien van dit feit, wilde de rechter hem niet zwaar bestraffen. Wel bedraagt zijn proeftijd drie jaar.

Inmiddels heeft de koerier ander werk gevonden. Omdat hij snel beïnvloedbaar is, wordt hij door deskundigen begeleid. Ook dat moet hij voortzetten.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt