OM eist twee jaar cel voor veelpleger: ‘De maatschappij moet worden beschermd’

OM eist twee jaar cel voor veelpleger: ‘De maatschappij moet worden beschermd’

Geschreven door | 2019-12-05T21:13:51+00:00 05 december, 2019|Groningen, persbericht, Rechtbank|
STADSKANAAL/ BORGER (ADP) – Het Openbaar Ministerie eist tegen een 22-jarige oud-Kanaalster twee jaar cel in een speciale inrichting voor veelplegers.
De man komt al jaren regelmatig met politie en justitie in aanraking, onder meer voor rijden onder invloed en diefstallen.

 

Stadskanaal en Borger

‘De maatschappij moet nu maar eens tegen de man worden beschermd’, stelde officier van justitie. Volgens de officier is het daarom nodig dat de man in een Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD) komt te zitten en daar behandeld wordt.

Voor negentien strafbare feiten stond de man donderdag voor het hekje. Hij wordt verdacht van onder meer een inbraak, bedreiging, mishandeling, diefstal en rijden onder invloed. De feiten speelden zich af tussen augustus vorig jaar en juli van dit jaar, in de gemeente Stadskanaal en in Borger.

Gebroken neus 

De mishandeling waarvan de man verdacht wordt vond plaats in Stadskanaal. Hij sloeg zijn levensgezel een gebroken neus en een gescheurde wenkbrauw. Dat deed hij nadat hij de vrouw telefonisch had bedreigd. De vrouw deed aangifte.

Ook reed de veelpleger meerdere malen onder invloed van drugs in zijn auto rond. Hij weigerde daarbij mee te werken aan een speekseltest. Bovendien werd hij meer dan eens betrapt met speed en GHB op zak.

Auto over de kop 

Hij was ook onder invloed van drugs toen hij in Musselkanaal met zijn auto tegen een verkeerszuil reed. Dat gebeurde in augustus vorig jaar. De auto sloeg daarbij over de kop. De man maakte zich na de aanrijding uit de voeten, maar werd kort daarna opgepakt.

Drugs lopen sinds zijn twaalfde levensjaar als een rode draad door zijn leven. Met de diefstallen kon hij in zijn drugsverslaving voorzien.

Inbraak RTV Borger

Ook bij een inbraak in Borger, in december vorig jaar, was de man onder invloed van drugs. Bij die inbraak werd zendapparatuur uit een schuur van RTV Borger-Odoorn ontvreemd. De gestolen spullen werden later in zijn huis aangetroffen.

Vernieling

De verdachte Kanaalster kreeg twee keer een huisverbod opgelegd. Dat verbod gold voor de woningen van zijn ouders én die van zijn levensgezel in Stadskanaal. Maar dat verbod lapte hij aan zijn laars. Bij zijn ouders gooide hij een ruit in. ‘Ik vond het stom, dat ik daar niet mocht komen’, zei hij daarover.

Een groot deel van de feiten gaf hij toe. Ook zei hij van de drugs af te willen. Maar alle hulp en behandelingen die de veelpleger tot nu toe heeft gehad, mislukten. ‘Drugs, ontremd gedrag, slachtoffers en heel veel ellende’, vatte de officier samen.

Hij zag als de enige oplossing om tijdelijk van de overlast die de man veroorzaakt af te zijn. ‘Dan is de maatschappij tegen hem beschermd en wordt hij ook behandeld’, stelde hij.

‘ISD te fors’

Zijn advocaat pleitte voor een jeugdstraf met een groot voorwaardelijk deel en een ambulante behandeling voor zijn drugsprobleem. ‘ISD is veel te fors. Hij is nog jong’, zei ze.

Aan het slachtoffer van de mishandeling moet de man ruim 2000 euro betalen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt