Hoogevener die bord met smaadtekst aan gevel hing veroordeeld tot boete

Hoogevener die bord met smaadtekst aan gevel hing veroordeeld tot boete

Geschreven door | 2019-10-28T21:07:28+00:00 28 oktober, 2019|Assen, persbericht, Rechtbank|
ASSEN/HOOGEVEEN (ADP) – Een 74-jarige Hoogevener is maandag door de politierechter in Assen veroordeeld tot een boete van vierhonderd euro wegens smaadschrift.

De rechter vindt bewezen dat de man de goede naam en eer van een bedrijf, dat gespecialiseerd is in het opsporen van lekkages, heeft aangetast.

De Hoogevener had wegens vochtproblemen onder zijn vloer een specialist in de arm genomen. Het bedrijf deed onderzoek naar de lekkage en oordeelde dat het water niet bij de Hoogevener zelf, maar bij diens buurman onder de vloer vandaan kwam.

‘Ben je dan een leugenaar of wat?’

Bij de buurman zou de specialist ook een kijkje nemen. Maar dat is volgens de Hoogevener niet gebeurd. ‘Ben je dan een leugenaar of wat?’, brieste de man op zitting.

Bord met smaad aan gevel

Om zijn woede jegens het bedrijf kracht bij te zetten, hing hij tussen 25 en 28 mei van dit jaar een zelfgemaakt bord aan zijn eigen gevel op. Voor iedereen leesbaar prijkte daarop een tekst waarin het bedrijf als ‘leugenaar’ werd bestempeld. Al gauw kwam dit de eigenaar van het bedrijf ter ore. Die deed meteen aangifte.

Boos

Aan een oplossing voor het lekkageprobleem wordt gewerkt, maar dat veranderde op zitting niets aan de boosheid van de Hoogevener. ‘Meneer, kunnen we dit soort dingen vaker verwachten?, vroeg de rechter aan de man. Die gaf met een vuist op tafel te kennen dat dat zeker het geval was. ‘Jawel!’

Het bord aan de gevel van de Hoogevener verdween op miraculeuze wijze. ‘Is vast gestolen’, zei de man tegen de rechter.

De boete is geheel voorwaardelijk aan de man opgelegd. Deze blijft tijdens een proeftijd van twee jaar als waarschuwing voor de man op de plank liggen.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt