Hardenberger (22) krijgt werkstraf voor bedreigingen tijdens dronken stapavond in Coevorden

Hardenberger (22) krijgt werkstraf voor bedreigingen tijdens dronken stapavond in Coevorden

Geschreven door | 2019-10-28T21:21:58+00:00 28 oktober, 2019|Assen, persbericht, Rechtbank|

COEVORDEN (ADP) – Een 22-jarige man uit Hardenberg moet een avondje ‘zeer dronken’ stappen in Coevorden bekopen met een werkstraf van 40 uur. Dat oordeelde de politierechter in Assen maandag.

De uitspraak is gelijk aan de eis van de officier.

De man krijgt de straf opgelegd voor bedreigingen, verzet bij aanhouding en voor het tijdelijk onbruikbaar maken van een politiebus.

Massale vechtpartij

In de nacht van 16 juni van dit jaar werden tijdens een forse ruzie in Stadscafé Rembrandt in Coevorden alle bezoekers tijdelijk buiten het café gezet. Buiten, op straat, raakten diverse groepen bezoekers opnieuw slaags met elkaar. De massale vechtpartij liep dusdanig uit de hand dat de politie en de Marechaussee ter plaatse werden geroepen.

Bedreigingen

De Hardenberger wilde van buiten toch het café weer binnengaan, omdat hij zijn telefoon wilde zoeken. Maar niemand mocht meer naar binnen, dus ook hij werd bij de deur tegengehouden.

Daarop werd de Hardenberger agressief tegen een beveiliger en bedreigde hem. ,,Ik steek je dood, écht dood”, riep hij. Toen een wachtmeester van de Marechaussee de Hardenberger op zijn gedrag aansprak, kreeg ook hij een doodsbedreiging naar zijn hoofd geslingerd.

Arrestanten-bus bespuugd

De 22-jarige Hardenberger moest mee naar het bureau, maar hij verzette zich hevig bij zijn aanhouding op straat. Eenmaal bij de politiebus aangekomen, spuugde hij het voertuig onder. Volgens agenten was de bus tijdelijk onbruikbaar en moest die worden schoongemaakt. Op weg naar het cellencomplex schreeuwde de man alsof het een lieve lust was. Hij mocht vervolgens twee dagen de cel in.

Drank en lachgas

,,Agenten hadden te maken met een zeer dronken man, die nergens aan meewerkte”, zei de rechter tegen de man. Die gaf toe dat hij die avond een feestje had willen vieren. Daarbij had hij zich tegoed gedaan aan veel sterke drank in combinatie met lachgas. ,,Ik wist eigenlijk niet echt wat ik deed”, stelde hij.

Volgens zijn raadsman beleefde de Hardenberger een ‘wat onstuimige avond’ en stelde dat zijn cliënt zijn lesje wel geleerd had.

Maar de rechter bleef bij een werkstraf, al kreeg de man van de rechter een ‘korting’ van vier uur. Dat komt omdat de Hardenberger twee dagen had vastgezeten.

Netto moet de man 36 uren voor straf werken. Doet hij dat niet, dan moet hij 20 dagen brommen.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt