De ‘Jaagpadmoord’. Wat staat er op het briefje van Milton T.?

De ‘Jaagpadmoord’. Wat staat er op het briefje van Milton T.?

Geschreven door | 2023-01-09T11:45:17+00:00 20 september, 2019|Groningen, persbericht, Rechtbank|
GRONINGEN (ADP) – ‘Ik ga iemand vermoorden’ of ‘Ik heb iemand vermoord’. Dat heeft Milton T., de verdachte van de Jaagpadmoord in Groningen, op een kladblok geschreven.
  • Luister onderin het bericht naar het interview met de persofficier over hoe sterk het OM denkt te staan in deze zaak.

De zin is geschreven in het Papiaments. Een tolk kan niet bepalen wat er precies staat.

T. is geboren op Aruba. Zo’n vijf jaar geleden kwam hij naar Nederland voor zijn studie. Begin april van dit jaar verhuisde hij naar Groningen. T. had geen baan.

Geen huiszoekingsbevel

Volgens de advocaat van T. mag het briefje helemaal niet dienen als bewijsmateriaal, omdat het onrechtmatig is verkregen. Agenten hebben het gevonden in de kamer van T., terwijl ze geen huiszoekingsbevel hadden.

Hidde Bergman

De 26-jarige T. stond op 19 september voor de rechter wegens de moord op de 27-jarige Hidde Bergman uit Stad. Die werd op 14 mei neergestoken tijdens het hardlopen. Hulp mocht niet meer baten. Bergman overleed ter plekke.

Verdachte aanwezig

De zaak werd donderdag niet inhoudelijk behandeld. Het was een pro-formazitting. Het was de vraag of de verdachte in de rechtbank zou verschijnen, maar hij was er wel.

Volgens de officier van Justitie is T. vaker gezien in de buurt van het Jaagpad. Hij zou Bergman met voorbedachte rade hebben gedood.

Keukenmes van Action

Vlakbij de plaats van de moord is het hoesje van een mes gevonden. Dat zou horen bij een keukenmes dat bij de Action is gekocht. Op het hoesje zitten dna-sporen van T.

In de woning van de verdachte is een aankoopbon van het mes gevonden en op camerabeelden van de Action aan het Wielewaalplein in Groningen is T. te zien.

Het mes zelf is overigens nog steeds niet gevonden.

Psychisch onderzoek

T. zou in ernstige psychische problemen verkeren. Hij hoort stemmen in zijn hoofd en is parano├»de. Op zijn kladblok zou ook staan: ‘They wanted me to kill people’.

De man zit vast in de gevangenis in Vught en moet daar zijn proces afwachten. Van 10 oktober tot 21 november wordt T. onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Het rapport zal begin volgend jaar klaar zijn. Naar verwachting wordt de zaak dan in het voorjaar van 2020 inhoudelijk behandeld.

T. ontkent

Verdachte T. ontkent overigens dat hij de moord heeft gepleegd. ‘I am innocent’, zei hij donderdag voor de rechter. De officier van Justitie vroeg of hij nog eens om tafel wil met de politie voor een verhoor. Daarop antwoordde hij: ‘I am sick of this’.

Nabestaanden

De nabestaanden van slachtoffer Hidde Bergman waren donderdag ook aanwezig in de rechtbank

Beluister hieronder het interview met de persofficier. Hoe sterk staat het OM in de zaak ‘Jaagpadmoord’.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt