Celstraf geëist voor stalking, belediging en aanzetten tot haat op Facebook

Celstraf geëist voor stalking, belediging en aanzetten tot haat op Facebook

Geschreven door | 2019-09-04T12:06:26+00:00 04 september, 2019|Groningen, persbericht, Rechtbank|
GRONINGEN (ADP) – Tegen een 32-jarige Stadjer is een jaar voorwaardelijke celstraf geëist voor het aanzetten tot haat. Hij wordt ervan verdacht berichten te hebben geplaatst op Facebook die aanzetten tot haat jegens moslims.

 

Het Openbaar Ministerie (OM) komt tot deze forse waarschuwing, omdat er volgens de officier van justitie ‘ernstig rekening mee moet worden gehouden dat hij opnieuw in de fout gaat’.

Haat en discriminatie

In juni 2016 plaatste een bericht op Facebook waarin hij opriep tot haat, discriminatie en geweld tegen moslims. Volgens de officier van justitie ‘onacceptabel in deze tijd’. ‘Hij wakkert tegenstellingen en spanningen in de samenleving aan.’

Naast de groepsbelediging stond de man terecht voor stalking en belediging van twee personen in de relationele sfeer. Naast een contactverbod eiste het OM dat de Stadjer de slachtoffers 4500 euro betaalt. Dat bedrag hadden de slachtoffers ook gevraagd.

Eerder veroordeeld

De man verscheen op zitting maar ontkent alle aantijgingen. De officier hield rekening met het feit dat de man in 2014 is veroordeeld voor soortgelijke feiten.

Echter, de huidige zaak lag bijna drie jaar lang op de plank bij het Openbaar Ministerie. Dat het feit al in 2016 is gepleegd zou qua strafmaat voordeliger voor de Stadjer moeten uitpakken. Bovendien is de man nu ruim twee jaar niet meer in de fout gegaan.

‘Geen risico’

‘Hij heeft zijn zaakjes op de rit’, zei de advocaat van de Stadjer. Zij pleitte voor vrijspraak voor haar cliënt. Er zou bewijs ontbreken dat de man dergelijke berichten op Facebook had geplaatst. ‘Dat hij dat in 2014 wel deed, wil niet zeggen dat hij dat risico opnieuw zou nemen.’

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt