Cel-en werkstraf voor mishandeling na ruzie over loslopende hond

Cel-en werkstraf voor mishandeling na ruzie over loslopende hond

Geschreven door | 2019-08-23T14:00:01+00:00 23 augustus, 2019|Assen, persbericht, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Een 64-jarige man uit Gieten is voor het mishandelen van twee wandelaars veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur. De man kreeg ook een voorwaardelijke celstraf van een maand opgelegd.

 

De slachtoffers liepen op 1 augustus van vorig jaar met hun twee honden over een wandelpad dat langs de woning van de Gietenaar loopt. De man en vrouw en hun twee honden stuitten op de hond van de verdachte. Die scharrelde rond op het erf en bij het wandelpad.

‘Ze begonnen direct te schelden’

De wandelaars vroegen de bewoner om zijn hond bij zich te houden. De Gietenaar zei tegen de rechter dat dat wel even anders ging: ,,Ze begonnen direct te schelden”. De confrontatie liep uit de hand.

Dreigen met baksteen

Volgens de man liepen de man en vrouw zijn erf op. Het leek alsof zij hem wilden slaan. Hij pakte daarop een baksteen en dreigde daarmee. Hij kreeg hulp van zijn vriendin. Die praatte de twee terug naar het wandelpad.

Gebroken elleboog

Daar ging het uiteindelijk mis. De Gietenaar liep ook naar het wandelpad en pakte een paal van de afscheiding. Hij sloeg daarmee beide slachtoffers. Hij raakte de man op zijn arm. Die liep een gebroken elleboog op.

Ernstig letsel

De officier van justitie ging uit van zware mishandeling en eiste een taakstraf van 80 uur met daarbij een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De rechter vond het letsel ernstig, maar kwalificeerde dit niet als zwaar lichamelijk letsel.

Het vonnis viel lager uit, omdat de rechter uitging van een lichter feit. Ze hield er ook rekening mee dat de Gietenaar geen strafblad had en de slachtoffers kennelijk eveneens geen positieve bijdrage leverden in dit conflict. ,,U heeft daar verkeerd op gereageerd”, zei de rechter.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt