Acht maanden cel voor Stadjer die ook collectebussen Maag Lever Darm Stichting ‘beheerde’

Acht maanden cel voor Stadjer die ook collectebussen Maag Lever Darm Stichting ‘beheerde’

Geschreven door | 2019-10-29T22:07:17+00:00 29 oktober, 2019|Groningen, persbericht, Rechtbank|
GRONINGEN (ADP) – Een 39-jarige verslaafde man uit Groningen is dinsdag door de politierechter veroordeeld tot acht maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, wegens heling, diefstal, verduistering en mishandeling.

 

De officier had acht maanden onvoorwaardelijk voor de man geëist.

Lokfiets

De Stadjer, met een strafblad van elf kantjes aan diefstallen van voornamelijk dure transportfietsen, begaf zich op glad ijs toen hij in juni een zogeheten lokfiets van de politie regelrecht naar zijn huis fietste. Zodoende kwamen agenten al snel bij de man uit.

Hij bleek in de herfst van vorig jaar ook een fiets te hebben gestolen en geheeld. Dat deed hij om zijn drugsverslaving te bekostigen. De man zou meer fietsen hebben gestolen, maar daarvoor ontbreekt volgens de rechtbank hard bewijs.

‘Naar schatting 21 collectebussen’

Als coördinator van de Maag Lever Darm stichting ging de man afgelopen zomer in Groningen langs de deuren om geld in te zamelen voor de stichting.

Hij kreeg daarbij hulp van andere collecteurs en van familie. De collectebussen werden na het voltooien van de route weer bij de man ingeleverd.

ID-kaart

Volgens de aanklager zou de man 21 collectebussen met ruim 2.000 euro aan inhoud achterover hebben gedrukt. Maar de rechter vond slechts verduistering van de inhoud van één collectebus bewezen. Daarvan was de zegel duidelijk zichtbaar verbroken.

De man kwam in beeld doordat hij zijn ID-kaart niet kon laten zien toen hij langs de deuren collecteerde. De inhoud van een volle collectebus zou mogelijk 180 euro kunnen zijn. Maar omdat onduidelijk is om hoeveel geld het nu precies gaat, hoeft de Stadjer dat bedrag niet te betalen.

‘Ronduit verwerpelijk’

De Stadjer kent een geschiedenis van verslaving in combinatie met diefstallen. Hij ontkende alle feiten, op de diefstal van de lokfiets van de politie na. ‘Dat kan ook niet anders, want die diefstal wees regelrecht naar uw huis’, zei de officier. Die noemde de verduistering van geld uit een collectebus ‘ronduit verwerpelijk’.

Hulpverlening voor zijn verslaving wil de man niet. En dat kan voorlopig ook niet. Hij sloeg op 31 juli een hulpverlener van verslavingszorg. Hem werd meteen de toegang voor een jaar ontzegd. Ook extra toezicht weigert de man.

Oude straf ook uitzitten

De Stadjer liep nog in zijn proeftijd toen hij deze feiten beging. Voor hem lagen nog drie weken cel op de plank.

Na netto vijf maanden celstraf, moet hij ook deze straf nog uitzitten.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt