Te oud? De prullenbak in

Te oud? De prullenbak in

Geschreven door | 2018-05-30T12:25:07+00:00 30 mei, 2018|Blog|

Het valt menig rechtbankverslaggever op. De rechters krijgen steeds vaker oude en zelfs stokoude zaken voor hun neus. In bijna alle gevallen leidt dit tot een strafkorting. Tenminste, wanneer de gedaagde in kwestie niets kan worden verweten. Een zaak die zo oud is en daarom door de rechter in de prullenbak wordt geduwd, dat ziet de verslaggever niet vaak.

 

Dit overkwam een 42-jarige automobilist uit Loppersum. Hij had te diep in het glaasje gekeken toen hij op 29 januari 2016 door agenten in Groningen aan de kant werd gezet. Een blaastest wees uit dat de bestuurder 365 microgram alcohol in zijn lijf had. Dit is iets meer dan de toegestane grens van 220 microgram. Maar de bestuurder kon ook geen geldig rijbewijs overleggen.

 

Bijna vier maanden later, op 14 april, werd de man uit Loppersum op het matje van de politierechter in Groningen geroepen. De officier van justitie vroeg de zaak uit te stellen. Dit mocht. En toen bleef het stil vanaf de zijde van het Openbaar Ministerie (OM). Heel stil. Brieven en e-mails van de man, die hij in oktober 2016, december 2017 en januari van dit jaar verstuurde, bleven onbeantwoord.

 

De man nam een advocaat in de arm. De advocaat diende bij de rechtbank het verzoek in om de zaak te beƫindigen. En warempel, het OM kwam in actie. Een dagvaarding plofte bij de man in Loppersum in de bus. Of hij op 28 juni alsnog voor de politierechter in Groningen wilde verschijnen. Want, zo beredeneerde het OM, de gedaagde heeft zich schuldig gemaakt aan twee misdrijven. Dronken rijden en rijden zonder een geldig rijbewijs.

 

Voor deze feiten moet de man strafrechtelijk worden vervolgd, vond het OM. ,,Dat vind ik van niet. Niet meer”, zei de rechter. De zaak is om onbeduidende redenen blijven liggen. Dat het OM kampt met planningsproblemen, dat zal dan wel. Hierdoor bleef de man uit Loppersum onnodig lang in onzekerheid. Rechter: ,,Het OM handelt in dit geval in strijd met de beginselen van een behoorlijke procesorde.”

 

Pas nadat de man een verzoekschrift bij de rechtbank indiende om de vervolging te staken, wapperde het OM met een brief voor de man. Het was gelukt om de zaak opnieuw in te plannen. Veel te laat. De zaak gaat nu de prullenbak in.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn