Stapje voor stapje terug in de samenleving

Stapje voor stapje terug in de samenleving

Geschreven door | 2018-12-05T19:01:56+00:00 05 december, 2018|Blog|

GRONINGEN (ADP) – Het gaat best goed met de 54-jarige Karin S., de moeder van de vermoorde Daniëlla. Het kind werd in haar bijzijn doodgeslagen door haar stiefvader. Het gaat ook goed met de 44-jarige Harriët P. Haar toenmalige partner mishandelde en terroriseerde haar 14-jarige dochter en zij liet dit toe. Karin S. kreeg in oktober 2016 vijf jaar cel en tbs met voorwaarden opgelegd. Harriët P. werd in 2009 veroordeeld tot 3,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

De rechtbank besliste vandaag over de voortzetting van de tbs met voorwaarden, die beide vrouwen eerder werden opgelegd. De zittingen waren vanmiddag kort na elkaar. In beide gevallen hadden de rechters weinig bedenktijd nodig. De lichtere tbs-maatregel (waarbij niet gedwongen in de kliniek wordt verbleven) werd voor beiden verlengd met twee jaar. De vrouwen verblijven nog in een kliniek, maar genieten onder voorwaarden wel bepaalde vrijheden. Harriët mag om de veertien dagen zonder begeleiding naar een vriendin in Emmen. Karin bezoekt, samen met een begeleider, om de twee maanden haar moeder in Groningen.

Verschrikkelijke man

Beiden woonden ooit samen met een verschrikkelijke man. Beiden waren niet opgewassen tegen het geweld dat de mannen gebruikten tegen hun dochters. De 14-jarige dochter van Harriët moest wanstaltige dingen ondergaan. Ze werd opgesloten in een vrieskist, ze moest haar braaksel opeten en werd onder stroom gezet. Karin had een verstandelijk beperkte dochter, die werd mishandeld en uiteindelijk doodgeslagen door haar stiefvader. Op de rechtszitting werd het destijds pas duidelijk hoe gruwelijk het is geweest binnen beide gezinnen. Terwijl de hulpverleners kind aan huis waren, leefden de dochters hun horrorleven. En niemand had dit in de gaten.

‘Die komt nooit meer vrij’

Karin hoopte haar toenmalige vriend nooit meer tegen te komen, zei ze vandaag tegen de rechter. Ze is nog steeds bang voor de man. Haar advocaat stelde haar gerust: ,,Die komt nooit meer vrij”. Harriët heeft haar geluk in de liefde gevonden. Ze heeft een vriend. Volgens de reclassering is dit een goede relatie. De vrouw hoopt op een plekje binnen een instelling in Frederiksoord. Dan is ze dichter bij haar liefde. En Harriët is voor de vierde keer oma. Ze heeft haar kleinkinderen op foto’s gezien. Het gaat goed met deze moeders. Stapje voor stapje keren ze terug in de samenleving.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn