‘Kom, ze doet het echt’

‘Kom, ze doet het echt’

Geschreven door | 2018-10-16T07:59:22+00:00 15 oktober, 2018|Blog|

Ze voelt ‘intense haat, ongeloof en woede’ als ze terugdenkt aan wat er is gebeurd in dat café aan de Poelestraat in Groningen. Er was geen respect voor haar wil en waardigheid, sprak de inmiddels 22-jarige vrouw in de rechtszaal in Groningen. Ze denkt terug aan die nacht in augustus van 2016. Ze was toen 20 jaar oud en had seks met de drie barmannen van die kroeg in de binnenstad. Tegen haar wil, zei ze. Ze was beneveld door de drank en speed. En daar hadden de barmannen op een grove manier misbruik van gemaakt, vond ze. Ze deed aangifte.

Het was die avond niet eens zo druk in dat café, waar ze met een vriendin en vriend naar binnen wandelde. Ze nam speed en dronk wat biertjes en shotjes. Ze danste bevallig tegen enkele bezoekers aan en liet, liggend op de bar, anderen uit haar navel drinken. En dan is het sluitingstijd. Tijd om naar huis te gaan. Op camerabeeld is te zien dat ze met haar vrienden naar de uitgang wandelt. Of beter gezegd, wankelt. Ze lijkt onvast ter been. Ze draait zich om en loopt terug de bar in.

‘Kom, ze doet het echt’

Op hetzelfde camerabeeld doet een barman de deur van een ruimte achter de bar open. De vrouw wandelt naar binnen. ‘Kom, ze doet het echt’, zou de man tegen zijn collega’s hebben geroepen. Tien minuten later staat de vrouw weer buiten en loopt het pand uit. Twee jaar laten zitten de barmannen (nu 24, 27 en 29 jaar oud) in de zittingszaal van de rechtbank in Groningen. Ze worden verdacht van ‘het seksueel binnendringen van een vrouw met een verminderd bewustzijn’.

De barmannen zijn verbijsterd. Maar ook bezorgd. Hun toekomst staat op het spel, wanneer een veroordeling volgt. Een vinkje achter hun naam. Geen baan meer in het onderwijs of een ander begeerd beroep. Ze luisteren naar de ingehouden woede van het slachtoffer. Naar de vrouw die die nacht zo gewillig was, dachten ze. Ze luisteren naar de rechter, die hen voorhoudt dat hun verklaringen op elkaar afgestemd lijken te zijn.

‘Ze was lekker dronken’

De officier eist een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. Omdat ze seks hadden met een vrouw waarbij sprake was van bewustzijnsverlies. Een vrouw die onvoldoende in staat was haar wil te bepalen en daardoor geen weerstand bood. Maar daar valt aan te twijfelen, oordeelt de rechter later. Over de staat waarin ze verkeerde wordt wisselend verklaard. Van ‘goed aangeschoten’ tot ‘lekker dronken’.

Ze lijkt op camerabeeld op momenten onvast ter been. Maar ze danst. Ze kletst met anderen. En na de seks loopt ze lijnrecht en doelbewust het pand uit. ‘De aangeefster was weliswaar onder invloed van alcohol en drugs, maar haar bewustzijn was niet zodanig verminderd dat zij niet haar wil kon bepalen’, zo is het oordeel.

Maar wat was voor allen veel ellende bespaard gebleven wanneer de barmannen zich uitstekend van hun taak hadden gekweten. Wanneer de barmannen zich echt hadden bekommerd om de aangeschoten vrouw. Wanneer zij in plaats van seks een taxi hadden besteld. ‘Mevrouw, u wordt veilig thuisgebracht’. Dan pas is de barman het visitekaartje van de bar.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn