De wilde plannen van Joost

De wilde plannen van Joost

Geschreven door | 2018-06-23T15:22:43+00:00 23 juni, 2018|Blog|

Zijn woonplaats aan de westkant van de provincie Groningen was hij al ontvlucht. De wijzende vingers waren hem teveel geworden. Joost (62) was namelijk dingen van plan met een minderjarige. Hij werd daarbij live ontmaskerd op tv.

Joost zou een hele wilde nacht hebben met een 28-jarige vrouw en diens 14-jarige nichtje.

Zou.

Hij bood zich in november 2016 op internet aan als sekstherapeut voor minderjarige meisjes. Meisjes en vrouwen van allerlei pluimage én vanaf 11 jaar konden bij hem terecht met al hun seksvragen. De opmerkelijke advertentie, met expliciete tekst, sprong in het oog bij het tv-programma Undercover in Nederland. ‘Deze man is heel erge dingen van plan, we moeten hem pakken.’

Het programma smeedde een plan om Joost op heterdaad te betrappen. Een 28-jarige medewerkster van het programma werd daarvoor als lokaas ingezet. Zij reageerde op het pikante aanbod van Joost. Hij had, zo leek het, beet.

Met al haar vragen op seksgebied kon ze bij Joost terecht. Dat had Joost voor de telefoon tegen de medewerkster van het programma gezegd. Enthousiast over de niets verhullende voorstellen van Joost, wilde ze haar 14-jarige onzekere nichtje meenemen naar een seks-therapie-afspraak met hem. Daar stond Joost zeer positief tegenover. Er werd onverbloemd over en weer gemaild.

Al gauw stond een afspraak gepland in een vakantiehuisje in Lauwersoog. Joost kon zijn geluk niet op. Het zou een hete avond worden.

Hij komt op die avond zijn afspraak na, net als de medewerkster van het programma. Wat Joost niet weet is dat er camera’s draaien in het huisje, en ook is de politie op de hoogte. Iedereen is staande bij. Behalve het 14-jarige nichtje. Die is er niet. En dat kan ook niet, want zij bestaat niet. Joost weet niet dat zijn avond vooropgezet zal gaan mislukken.

Het jonge meisje zou even later komen, zo zegt de medewerkster van Undercover. Nu is Joost de minste niet, hij wacht geduldig af. Ondertussen praat hij tegen de medewerkster over wat ze zouden kunnen gaan doen, deze bijzondere avond met zijn drieën. Naakt, alles mag en alles kan. Hij laat er geen gras over groeien, en haalt alvast zijn massagetafel uit zijn auto. Massageolie, maskers, seksspeelgoed, en zelfs condooms: Joost komt voor deze wilde avond beslagen ten ijs.

Op dat moment rent de presentator van het programma van de trap, en stormt de huiskamer van het vakantiehuisje binnen. Politieagenten in zijn kielzog. Joost is er gloeiend bij. Hij is voorbereidend te werk gegaan bij het plannen van seksueel misbruik van een minderjarige’. Joost moet mee naar het bureau.

De kijkers van het programma smullen. Die smeerkees zijn we kwijt.

Joost, inmiddels voorpaginanieuws, ontkent. Nooit, maar dan ook nooit zou hij seks willen met een minderjarige. De massagetafel gebruikte hij alleen voor masseren. Dat was, zo verklaart hij later ten overstaan van de rechters, goed voor zijn reumatische handen.

Joost heeft niet alleen reuma, maar hij heeftfronto-temporale’ dementie. Hij raakt daardoor seksueel ontremd, apathisch en onverschillig.  

Kon Joost met zijn vorm van dementie werkelijk iets doen aan zijn gedrag, zijn plannen? En wist hij zelf wat hij van plan was? Het Openbaar Ministerie legt met een klap een eis van een jaar cel, waarvan negen maanden voorwaardelijk, op tafel.

Ook de rechtbank is overtuigd van het ‘gericht op ontucht uit zijn’, van Joost. Hij had criminele intenties en was voornemens die uit te voeren, luidt het oordeel. Al kan hem het feit, vanwege zijn dementie, niet volledig worden toegerekend. ‘Dat het 14-jarge meisje niet bestaat, doet daar niet aan af. Hij was erop uit en hij was duidelijk voorbereid.’

Ruim in de zestig, reuma, slecht ter been en met een zuurstoffles bij zich in een koffertje, sjokt hij de zittingszaal uit. Hij is door de rechtbank veroordeeld tot een half jaar geheel voorwaardelijke celstraf. Hij moet een aangepaste behandeling doorlopen en meewerken aan computercontroles, gedurende een proeftijd van vijf jaar.

In hoeverre is Joost erin geluisd? Wat was de geleden schade nu precies? Hoeveel was er voor nodig deze man zover te krijgen dat zijn schaamteloze demente fantasie ten uitvoer kon worden gebracht? En vooral: hoeveel mails zijn door de medewerkers van het programma ‘als voer’ naar de man verstuurd, en hoe ‘vooropgezet’ was de betrapping bij de (niet) ten uitvoer gebrachte plannen van Joost, daar in het huisje in Lauwersoog

 

Uitspraak was op 18 juni. De naam van Joost is gefingeerd.

© Foto en bewerking Karin Smalbil, privébezit.

© Karin Rixt Smalbil.

 

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt