Van de Schepop trekt zich terug als president rechtbank Noord-Nederland

Van de Schepop trekt zich terug als president rechtbank Noord-Nederland

Geschreven door | 2019-10-28T17:11:46+00:00 28 oktober, 2019|Algemeen|

Maria van de Schepop trekt zich terug als president van rechtbank Noord-Nederland. Dit maakte de rechtbank maandag bekend na publicaties over angstcultuur binnen die rechtbank. Van de Schepop besloot in samenspraak met de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak en haar medebestuurders per direct op te stappen. Albert Ploeger, nu rechterlijk bestuurslid bij de rechtbank, is voorlopig waarnemend president.  

 

Belangrijk dat vertrouwen terugkeert

“De onrust bij de rechtbank Noord-Nederland van de afgelopen periode heeft uiteindelijk geleid tot een vertrouwenskwestie. Dat schaadt het aanzien van de rechtbank. Dat betreur ik en ik neem daarin mijn verantwoordelijkheid. Daarom treed ik terug als president van de rechtbank”, zegt van de Schepop in een persverklaring. “Het is belangrijk dat het vertrouwen in de rechtbankorganisatie terugkeert en ik wil dat proces niet in de weg staan.”


Onderzoek

Ploeger is een voorstander van een onderzoek naar de situatie in de rechtbank Noord-Nederland. Binnen de rechtbank zou sprake zijn van een angstcultuur, gecreëerd door leidinggevenden binnen de rechtbank. Het vervangen van een bedrijfsarts, het aftreden van een voorzitter van de integriteitscommissie en het vertrek van drie managementassistentes zouden hieraan vooraf zijn gegaan. De interne strijd binnen de rechtbank kwam naar buiten door een publicatie van de juridische nieuwswebsite Mr. De site baseert zich op gesprekken met rechters en medewerkers van de rechtbank Noord-Nederland.

 

De rechtbank heeft vestigingen in Assen, Groningen en Leeuwarden. Van de Schepop werd op 1 april 2017 benoemd tot president.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn