Rechter gaat kijken bij boerderij Ruinerwold (update en met audio)

Rechter gaat kijken bij boerderij Ruinerwold (update en met audio)

Geschreven door | 2019-10-30T21:51:07+00:00 30 oktober, 2019|Algemeen|

ASSEN (ADP) – De rechtbank is woensdagmiddag zelf gaan kijken in de ruimtes in de boerderij in Ruinerwold waar twee weken geleden de 67-jarige Gerrit Jan van D. en zijn vijf vermoedelijke kinderen werden aangetroffen. Dit bevestigde een woordvoerder van de rechtbank Noord-Nederland. De rechters verbleven anderhalf uur lang in de boerderij.

Persrechter Marcel Wolters over de schouw in Ruinerwold

Het gezelschap, bestaande uit de rechters met griffier en de officier van justitie en de advocaten, maakte een ronde door het pand en over het perceel. Volgens de persrechter Marcel Wolters gebeurde dit vandaag, omdat het pand weer terug moet worden gegeven aan de verhuurder. ,,Nu was de gelegenheid daar om dit te kunnen doen. De rechters wilden met eigen ogen zien hoe de ruimtes eruit zagen en hoe daar was geleefd”.

De schouw was niet nodig om de beslissing te nemen over de voorlopige hechtenis. Die werd verlengd voor de duur van negentig dagen. Van D. en de huurder van het pand, Josef B., zitten vast op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen.

Van D. zegt zelf dat hij de vader is van de zes jongvolwassenen waarmee hij in de boerderij jarenlang een geïsoleerd leven leidde. De zaak kwam aan het rollen nadat een van de jongeren, een 25-jarige man, enkele keren de boerderij verliet en zijn verhaal deed bij de plaatselijke kastelein. Die schakelde op zijn beurt de politie in.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn