OM wil DNA-onderzoek ‘gezin’ Ruinerwold

OM wil DNA-onderzoek ‘gezin’ Ruinerwold

Geschreven door | 2019-10-29T19:29:19+00:00 28 oktober, 2019|Algemeen|

GRONINGEN (ANP) – Het Openbaar Ministerie wil met een DNA-onderzoek vaststellen of de 67-jarige Gerrit Jan van D. en de zes jongvolwassenen met wie hij een teruggetrokken leven leidde in een boerderij in Ruinerwold, familie van elkaar zijn. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie heeft dat bevestigd naar aanleiding van een bericht in het Dagblad van het Noorden.

 

Van D. zit vast op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen. Ook de 58-jarige huurder van de boerderij, Josef B., zit vast op dezelfde gronden. De twee worden woensdag voorgeleid voor de raadkamer van de rechtbank in Assen. Het OM wil dat de twee langer in voorarrest blijven.

 

Het gezin woonde al jaren in afzondering. Twee weken geleden kwam de zaak aan het rollen nadat de 25-jarige zoon enkele keren was opgedoken in een kroeg in het Drentse Ruinerwold, een plaatsje van ongeveer 4000 inwoners in de buurt van Meppel. Toen hij zijn verhaal deed aan de kastelein van de dorpskroeg schakelde die de politie in.

 

Tegenover de politie verklaarden de bewoners dat zij een gezin vormen, waarvan Gerrit Jan van D. als de vader. De gemeente De Wolden, waar Ruinerwold onder valt, liet eerder weten dat slechts een van de zeven bewoners van de boerderij in de Basisregistratie Personen (BRP) stond geregistreerd door middel van een geboorteaangifte. Wie van de zeven stond geregistreerd, wilde de gemeente vanwege de privacy niet zeggen.

 

Over het verloop van het onderzoek wil het OM niets kwijt, behalve: “Een DNA-verwantschapsonderzoek is daar een onderdeel van”. Volgens de woordvoerster kan het OM woensdag om een verlenging van zowel dertig als negentig dagen verzoeken.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn