Deken van de Orde van Advocaten Noord-Nederland: ‘De rechtbank kan veel meer zaken inhoudelijk behandelen dan zij nu doet’

Deken van de Orde van Advocaten Noord-Nederland: ‘De rechtbank kan veel meer zaken inhoudelijk behandelen dan zij nu doet’

Geschreven door | 2020-05-02T13:31:00+00:00 02 mei, 2020|Algemeen|

De rechtbank kan meer zittingen inhoudelijk behandelen en afwikkelen dan zij nu doet. De bereidheid onder advocaten om mee te denken over de mogelijkheden is groot.

Dit zegt Eef van de Wiel, de nieuw aangetreden deken van de Orde van Advocaten Noord-Nederland.

Zittingen moeten worden hervat

Een ding staat voor haar vast. Het besluit om vanwege de coronacrisis de gerechten te sluiten was nogal rigoureus en dit duurt nu te lang. De zittingen moeten worden hervat. Volgens haar zoekt de rechtspraak op dit moment te veel naar algemene regels. ,,Maar er is geen one size fits all. De regels moeten naar individuele gevallen worden vertaald en dan is er veel mogelijk. Het is belangrijk dat daarover in individuele zaken goed gecommuniceerd wordt tussen de griffie en de advocaat die de zaak doet. Daar ontbreekt het nu nogal eens aan”.

‘Coronabestendig’

Inmiddels is een grote berg ontstaan aan niet afgehandelde zaken. En die berg groeit gestaag door. De rechtspraak kondigde eerder aan dat vanaf 11 mei verdachten en andere procespartijen weer worden toegelaten. De gerechtsgebouwen zijn inmiddels ‘coronabestendig’ gemaakt door middel van plexiglaswanden en looproutes binnen het gebouw.  Maar er zijn meer oplossingen, zegt Van de Wiel: ,,Arbeidszaken, bestuurszaken en bijvoorbeeld ook handelszaken kunnen door de rechter prima worden behandeld in ruimtes van advocatenkantoren, andere overheidsgebouwen of afgehuurde ruimtes. Zolang de RIVM-regels maar worden nageleefd”.

Zij aan zij

Zittingen waarbij de partijen fysiek aanwezig zijn, heeft haar voorkeur. Het inzetten van technische middelen zoals video- en telefoonverbindingen is volgens Van de Wiel noodzakelijk maar wel een noodoplossing,. ,,Je mist veel non-verbale communicatie. De zaken zijn voor rechtzoekenden te belangrijk om dingen te missen”. Daarnaast worden ook videoverbindingen gelegd tussen advocatenkantoren en de rechtbank, waarbij cliënt en jurist, maar ook rechter en griffier zij aan zij zitten. ,,Het is bijna onmogelijk om de anderhalve meterregel in die situaties aan te houden, maar het is ook lastig om je cliënt goed bij te staan als die een aparte videoverbinding heeft. Het blijft kiezen tussen twee kwaden.”.

Hoek waar de klappen vallen

Het idee om de zaken in de avonduren of weekenden in te plannen is volgens de deken binnen de advocatuur bespreekbaar, maar ook volstrekt afhankelijk van de individuele zaak. ,,De sociale advocatuur zit ook bij het hervatten van de zittingen weer in de hoek waar de klappen vallen. Zij hebben de meeste zittingen en draaien buiten kantooruren ook al piketdiensten. Er moet echt met hun wensen rekening gehouden worden. Een commerciële handelszaak in de avonduren plannen, zal gemiddeld op veel minder bezwaren stuiten dan een strafzaak”.

Wie is Eef van de Wiel

Eef van de Wiel volgde onlangs Rob Geene op als deken van de Orde van Advocaten Noord-Nederland. Door de uitbraak van het coronavirus ging dit nogal onopgemerkt.

,,Het is een gekke opvolging geworden. Zoals er pensionado’s zijn die zonder feestje wat stilletjes afscheid moesten nemen, zo zijn er ook stille opvolgingen”, zegt zij hierover. Best wel jammer, want na louter mannelijke dekens heeft de advocatuur in Noord-Nederland anno 2020 nu een vrouw aan het roer.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn