Boerenprotesten bij Wijster en Assen; 63 aanhoudingen waarvan 7 minderjarigen

Boerenprotesten bij Wijster en Assen; 63 aanhoudingen waarvan 7 minderjarigen

Geschreven door | 2020-07-08T20:09:28+00:00 08 juli, 2020|Algemeen|

ASSEN (ADP) – De politie heeft woensdagochtend in Wijster 57 personen opgepakt, omdat zij betrokken waren bij een boerenprotestactie. Boeren blokkeerden die ochtend vroeg de ingang bij afvalverwerkingsbedrijf Attero, ondanks een door de Veiligheidsregio Drenthe uitgevaardigd demonstratieverbod.

 

Ruim vijftig demonstranten werden onder luid protest in een arrestantenbus naar het politiebureau in Assen gebracht. Ze bonkten daarbij op de wanden van de bus. De arrestatie verliep verder probleemloos zei politiewoordvoerder Gery Veldhuis. De mensen zijn in een boerderij naast Attero opgepakt. Vijfentwintig personen in en om het pand en vijfentwintig personen werden uit het veld gehaald.

 

Minderjarigen

Terwijl de boeren in het politiebureau in Assen werden gehoord, verzamelden zich buiten zo’n honderd sympathisanten en bekenden. De wegen rondom het gebouw werden afgezet. Op social media werd opgeroepen naar Assen te komen. Ook verscheen op internet filmpjes die door de groep in het bureau waren opgenomen. Ze waren boos, omdat tussen hen vijf minderjarigen zaten die eveneens waren opgepakt.

 

Slechts 11 jaar oud

De jongste gearresteerde was slechts 11 jaar oud, zeiden ze toen ze later weer naar buiten mochten. Iedereen kreeg een boete opgelegd van 390 euro vanwege het overtreden van het demonstratieverbod. Een deel zag af van de boete en kozen ervoor hun zaak te laten voorkomen bij de kantonrechter in Assen op 19 november. De minderjarigen worden doorverwezen naar bureau HALT.

 

Bij het politiebureau in Assen verschenen geen trekkers. Die waren buiten Assen al tegengehouden door politie en ME. Uiteindelijk werden 63 personen aangehouden, waarvan er zeven minderjarig waren.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn