Van kindermoord veroordeelde Avi C. niet langer meer tbs met dwangverpleging (met video)

Van kindermoord veroordeelde Avi C. niet langer meer tbs met dwangverpleging (met video)

Geschreven door | 2018-08-01T21:10:27+00:00 01 augustus, 2018|ADP gehoord en gezien, Rechtbank|

Groningen (ADP) – De rechtbank in Groningen heeft de tbs met dwangverpleging van de 59-jarige Avi C. onder voorwaarden beëindigd. De man doodde op 1 augustus 2005 de twee kinderen van zijn toenmalige vriendin in Tolbert. Hij deed dit toen hij  in een drugspsychose verkeerde.

 

In hoger beroep werd de man uiteindelijk begin 2010 voor twee keer doodslag en een poging daartoe, veroordeeld tot vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Sinds een maand woont de man zelfstandig in Utrecht.

 

Functioneert goed

De man functioneert goed binnen de maatschappij, zo blijkt nu. De rechtbank in Groningen besloot om die reden de tbs met dwangverpleging voorwaardelijk te beëindigen.  Dit houdt in dat de man zelfstandig kan blijven wonen en het regime van de kliniek steeds verder bij hem vandaan komt te liggen. Hij voert zijn gesprekken bijvoorbeeld met de reclassering, woont zonder begeleiding en verricht vrijwilligerswerk.

 

Met één jaar te verlengen

De officier van justitie vroeg de tbs met dwangverpleging nog met een jaar te verlengen. ,,Het gaat allemaal wel heel erg snel”, zei de officier. Avi C. ten tijde van de daad al vier jaar lang drugsverslaafd. Een terugval ligt zo op de loer, meende de officier. De advocate van C. vond dat de man voldoende had laten zien dat hij van de drugs af kon blijven.

 

Proefperiode

De tbs met dwangverpleging startte in 2015. De behandeling verliep voorspoedig en een maand geleden werd een proefperiode ingezet waarbij de man een huisje kreeg toegewezen. Dit is snel, erkende de rechter in Groningen vandaag. De gemiddelde periode waarbinnen een tbs met dwangverpleging onder voorwaarden wordt beëindigd ligt in Nederland op 7,2 jaar.

 

Avi C. zegt zelf flinke gezondheidsproblemen te hebben. Zijn wens is om na een volledige tbs-beëindiging terug te keren naar zijn familie in Israël.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn