Terugblik Slobodan Praljak

Terugblik Slobodan Praljak

Geschreven door | 2018-09-20T12:38:23+00:00 20 september, 2018|ADP gehoord en gezien|

Vrijdag 29 november pleegde de toen net veroordeelde oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak zelfmoord in de rechtszaal bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag door vergif in te nemen. Het leidde tot verontwaardiging want hoe kon dit gebeuren?

Die vragen worden niet voor het eerst gesteld: in 2003 dreigde een verdachte man zich om het leven te brengen door zijn keel door te snijden. Rechtbankverslaggever Marjan Buring was er destijds bij. De man keek haar recht in haar ogen, zijn daad was deels tegen de media gericht en over hoe hij zich al veroordeeld voelde door alle media aandacht.

De man werd in hoger beroep overigens vrijgesproken. Marjan Buring vertelt over haar ervaringen en hoe ze op de tafel sprong van de schrik. “We kregen ook slachtofferhulp aangeboden, soms had ik er daarna nog wel last van. Op het moment zelf dachten we vooral: wat gebeurt hier. We hebben ook gevraagd hoe dit kon gebeuren.” Exact dezelfde vraag die nu dus ook speelt rondom Praljak bij het Joegoslavië-tribunaal. Vandaar dat we met Buring terugblikken op die ellendige dag eind januari in het jaar 2003.

(bron NPO radio1 )

Over de auteur: