Schapenboer Tiendeveen: ‘Schadevergoeding na aanval wolf is een schijntje’ – met audio

Schapenboer Tiendeveen: ‘Schadevergoeding na aanval wolf is een schijntje’ – met audio

Geschreven door | 2020-11-05T23:38:18+00:00 05 november, 2020|ADP gehoord en gezien, Groningen, persbericht, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Schaapherder Jantinus de Groote uit Tiendeveen is teleurgesteld over de schadevergoeding die hij krijgt, nadat een wolf vier van zijn schapen heeft doodgebeten. 

Volgens de provincie Drenthe heeft de herder recht op een schadebedrag van 1090 euro. “Te weinig”, zei De Groote en hij stapte naar de rechter.

De wolf sloeg in maart 2018 bij Oosterhesselen toe, waar de schapen van De Groote rondliepen. Drie lammetjes werden in stukken gescheurd teruggevonden. Een vierde was verdwenen. Uit een DNA-onderzoek van Faunabeheer Drenthe bleek dat een wolf de boosdoener was. Door dit incident hebben vijf schapen niet kunnen lammeren. “Alles wat niet lammert gaat weg”, zei de schapenboer op zitting.

Bedrijfsrisico
De schade is dus veel groter dan de vier gedode dieren. De Groote moest zelf de kadavers wegbrengen: “En die kosten krijg je ook niet vergoed”, zei hij tegen de rechter. Na het incident kwam de dierenarts langs om de overige dieren te onderzoeken of die drachtig waren of niet. Voor de vervolgschade komt de gedupeerde schapenboer volgens de provincie niet in aanmerking. “Deel is eigen risico, bedrijfsrisico, wij hebben een tegemoetkoming gedaan”, zei een woordvoerster van de provincie Drenthe.

‘Onmiddellijk afschieten’
Ook de kosten van de niet drachtige schapen vallen niet onder de vergoeding, omdat De Groote niet binnen twee weken heeft aangetoond dat dit door de aanval van de wolf kwam. Volgens de schapenboer deed de gedupeerde van de provincie eerder toezegging de schade te willen vergoeden. Maar volgens de woordvoerster van de provincie zijn over het vergoeden van álles geen beloftes gedaan.

Volgens de Groote is hij niet alleen de dode schapen kwijt, maar ook de schapen die niet meer hebben gelammerd door het incident met de wolf. “Die dieren raken zo van streek, dat die ook niet meer van dienst zijn. Die moeten ook weg. “In totaal komt de schade voor De Groote op meer dan alleen de vier dode schapen, en de niet lammerende schapen. “En dan heb ik het nog niet over de uren die ik hiermee bezig ben geweest.”De Groote is klaar met de wolf. “Zodra dat beest over de grens komt, onmiddellijk afschieten”, zei hij tegen de rechter. “Het is een prachtig dier maar een drama voor ons schapenboeren.”

De rechter doet binnen zes weken uitspraak.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt