Man die Ziggo oplichtte zat er ‘warmpjes bij’: OM eist tien maanden cel

Man die Ziggo oplichtte zat er ‘warmpjes bij’: OM eist tien maanden cel

Geschreven door | 2020-11-05T23:21:25+00:00 05 november, 2020|ADP gehoord en gezien, Groningen, persbericht, Rechtbank|

Man die Ziggo oplichtte zat er ‘warmpjes bij’: OM eist tien maanden cel

MEPPEL/DRUNEN (ADP) – Een 50-jarige man uit Meppel moet mogelijk tien maanden de cel in voor het oplichten van telecombedrijf Ziggo. Bij de oplichting in 2017 en 2018 zou de man andermans ID hebben gebruikt.

De man kocht op naam van anderen ruim 300 zogeheten Digitale Media Boxen bij het telecombedrijf. Die verhandelde hij voor 35 euro per stuk op internet.

In een jaar tijd zou hij de schade voor Ziggo hebben laten oplopen tot ruim 60.000 euro. Hij stond vandaag samen met een 41-jarige man uit Drunen terecht. Diens rol zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) bestaan uit witwassen. Hij moet volgens de aanklager een werkstraf van 80 uur opgelegd krijgen.

Truc die geld oplevert
De Meppelaar bestelde volgens het Openbaar Ministerie met valse gegevens veelvuldig decoders, zogeheten Humax boxen, op adressen van leegstaande huizen. Wanneer de postbode het pakket daar niet kon afleveren, kreeg de Meppelaar een mailtje met het verzoek het pakket op te halen bij diverse afhaalpunten in Meppel. Op goed vertrouwen hoefde de man enkel zijn rijbewijs laten zien om het pakket vervolgens mee te krijgen. Hij bood de boxen via internet te koop aan. Uit financieel onderzoek bleek dat de man de truc ruim 300 keer herhaalde.

En dat terwijl u in de schuldsanering zit, hoe kan dat? Рrechter tegen verdachte 

Hij zat er warmpjes bij 
De Meppelaar zat er warmpjes bij, zo bleek tijdens een huisdoorzoeking. Daar werden naast 24 dozen met decoders ook een groot aantal luxe artikelen aangetroffen, waaronder een peperdure tv, een kostbare geluidsinstallatie en ruim 4000 euro aan cash. Volgens ingewijden zou de man met regelmaat een vakantie in het buitenland genoten hebben. “En dat terwijl u in de schuldsanering zit. Hoe verklaart u dat?”, vroeg de rechter aan de man. Maar die deed er op zitting vooral het zwijgen toe.

Handelsrelatie
De man uit Drunen kreeg het verwijt dat hij niet goed had nagedacht over de handel en wandel van de Meppelaar. Want de Ziggo-boxen die hij kocht, werden geleverd door de Meppelaar. “Er is hier sprake van een handelsrelatie tussenbeide”, zei de officier. Als ondernemer had de man uit Drunen zijn aankopen via de bank betaald, opperde hij. “Ik vermoedde geen onzuivere koffie.”

De onoplettendheid kan hem een forse werkstraf opleveren.

Uitspraak is over twee weken.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt