GRONINGEN (ADP) – Een 49-jarige veehouder uit Garrelsweer moet binnen twee jaar zijn bedrijf op orde hebben, lukt dit niet dan gaat dat een half jaar dicht. Dit besliste de rechter in Groningen.
Controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zagen in februari 2017 dat runderen geen droge ligplaatsen hadden en grotendeels in de mest stonden. Hun voer was beschimmeld. Op het bedrijf lagen illegale dierengeneesmiddelen, die de boer bovendien gebruikte.
Er was juist een uitbraak van Mycoplasma (bacteriële infectie). ,,Het is een soort moeras waar je in terecht komt. Je komt er niet meer uit”, zei de boer. Hij is niet alleen veehouder, maar ook een handelaar en is actief in keuringen en shows. ,,Heeft u het niet gewoon te druk”, vroeg de rechter. Nee, door de Mycoplasma wist hij even niet waar hij als eerste moest ingrijpen.
,Het is een soort moeras waar je in terecht komt. Je komt er niet meer uit”
Het beschimmelde voer, dat was normaal, zei de boer. Door het inkuilen komt het voor dat schimmel ontstaat. Het verboden geneesmiddel kwam van een veearts. Ooit eens gekocht en gebruikt. ,,Toen mocht dat gewoon”, zei hij. Op het bedrijf stonden ongeregistreerde kalveren. De boer kwam daar niet aan toe. Hij weet zijn werkdruk niet alleen aan de uitbraak van Mycoplasma. ,,Door de regelgeving, zoals fosfaatrechten, loopt alles tegen”, zei de man.
Privé liep het ook al tegen. Er werd gescheiden en de omgangregeling moest hij via de rechter afgedwingen, zei de veehouder. ,,Dat vrat energie”. Het strafblad van de man is niet helemaal schoon. Er loopt nog een zaak over een milieuovertreding tegen hem. Een maand geleden namen de controleurs nog een kijkje. Opnieuw stonden enkele runderen in de mest en waren kalveren niet geregistreerd.
De officier van justitie eiste een werkstraf van 40 uur en een voorwaardelijke boete van 11.500 euro. De boer kon zich hier in vinden. ,,Dat ik mijn bedrijf moet updaten, dat vind ik goed”. De rechter vond die stok achter de deur niet stevig genoeg. ,,Ik denk dat een voorwaardelijke stillegging meer indruk op u maakt”, zei hij. De veehouder kan nog in hoger beroep. ,,Ik raad u aan om dit te overleggen met een advocaat”, zei de rechter.
(Foto: NVWA)