ASSEN (ADP) – De zorginstelling Thomashuis in Roden wil een meervoudige gehandicapte vrouw (41) niet langer herbergen. De ondernemers van de woonvorm hebben de huur- en zorgovereenkomst opgezegd. De ouders probeerden via de rechter te voorkomen dat hun gehandicapte dochter Mijke op straat wordt gezet.
In de kleinschalige woonvorm wonen acht cliënten. Mijke woont daar sinds 2010. De vrouw is lichamelijk en geestelijk gehandicapt. De ouders verhuisden in 2010 vanuit Den Haag naar het Noorden en vonden in deze woonvorm de perfecte zorglocatie voor hun dochter. Nu zou ze per 1 juni uit het Thomashuis moeten vertrekken. De twee zorgondernemers van dat tehuis zeiden tegen de rechter dat Mijke daar niet op haar plaats is.
De huidige ondernemers deden in 2016 hun intrede als contracthouders van het landelijke franchiseconcept Thomashuis. Kort voor hun komst speelde een zedendelict binnen dit tehuis. Een medewerker werd door het zorgduo ontslagen nadat hij bekende twee bewoners te hebben betast, waaronder deze 41-jarige vrouw. Het Openbaar Ministerie besloot de man niet te vervolgen door de zaak voorwaardelijk te seponeren. Hiertegen hebben de ouders bij het Hof een klachtenprocedure in gang gezet.
Het zedendelict was niet de reden van het kort geding over de uithuiszetting. De ouders uitten hun zorgen over de wijze waarop Mijke wordt verzorgd. De zorgverleners voelen op hun beurt zich steeds weggezet als incompetent. Een verbeterplan met betrekking tot de zorg voor Mijke werd nog opgezet. Maar voor korte duur, zei de vader. ‘Omdat vanuit het Thomashuis de motivatie ontbrak om hieraan mee te werken’. De ouders pleitten voor een hernieuwde start met de zorgondernemers.
‘Het plafond is bereikt’, klonk vanaf de andere zijde. De vertrouwensrelatie is dusdanig verstoord, dat Mijke niet meer langer in de instelling kan blijven, vinden de ondernemers. Voor 1 oktober moet Mijke vertrekken, anders gooit het duo de handdoek in de ring. ‘Dit kost te veel negatieve energie. Ik trek het niet langer, dan gaan we dicht’, zei de vrouwelijke onderneemster.
De rechter doet binnen twee weken uitspraak.