Lagere straffen afpersingszaak No Surrender

Lagere straffen afpersingszaak No Surrender

Geschreven door | 2019-04-23T22:48:13+00:00 23 april, 2019|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – In het voorbereidend politieonderzoek naar de afpersingszaak binnen de motorclub No Surrender zijn onherstelbare fouten gemaakt. Hierdoor zijn twee van de zeven verdachten vrijgesproken.

Voor vier mannen bleef voldoende bewijs over om hen voor afpersing, mishandeling en ontvoering te bestraffen tot celstraffen van bijna vijf jaar (57 maanden) en bijna zes jaar (68 maanden). De enige vrouwelijke verdachte (31) uit Eelde kreeg voor haar rol vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, opgelegd.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een maand geleden celstraffen van dertig maanden tot acht jaar.

Twee ex-leden van de motorclub deden aangifte van afpersing en mishandeling. Zij waren het slachtoffer van een zogeheten ‘bad standing’. Dit is binnen No Surrender een vorm van afstraffen van clubleden die de club nog geld schuldig zijn.

Een van de slachtoffers was een 47-jarige Groninger. Die werd op de avond van 7 november 2016 naar de woning van de vrouw in Eelde gelokt. Daar werd hij ernstig toegetakeld. Zijn aanvallers dreigden met het afknippen van zijn vingers en het wegbranden van een tatoeage. Hij werd uiteindelijk bijna naakt in de bossen bij Glimmen gedropt.

Advocaten ontdekten hiaten in de bandopnamen van de verhoren van de aangevers. Deze verhoren konden daardoor niet meer als bewijsmiddel worden meegenomen zei de rechter. Het OM verweet de twee mannen die werden vrijgesproken dat zij alleen aanwezig waren bij de afpersing in Eelde. Naast de gewraakte bandopnamen bestond geen ander bewijs. Dit in tegenstelling tot de overige vier mannen en de vrouw. Daarvan zaten onder meer telecomgegevens, tapgesprekken en DNA-sporen als extra bewijs in het dossier.

De rechter hield enigszins rekening met het tijdsverloop. Maar vond toch dat op dit soort gewelddadige afpersingen alleen forse celstraffen past. Voor een van de slachtoffers moet een schadevergoeding van 10.000 euro worden betaald. Daarnaast kregen de veroordeelden een contactverbod opgelegd.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn