ASSEN/BRONNEGER (ADP) – Gasunie is naar de rechter gestapt omdat het bedrijf al twaalf jaar last heeft van een stalker. Het bedrijf dat aardgas transporteert, eiste donderdag een contactverbod tegen de bejaarde man: het wil dat de rechter hem verbiedt nog langer contact op te nemen met medewerkers en de directie van het bedrijf.
Ook eist ze locatieverboden voor het hoofdkantoor in Groningen en het huisadres van een belaagde medewerker uit Zuidoost-Drenthe. Bij elke overtreding zou de man een dwangsom van 1.000 euro moeten betalen.
De inmiddels 75-jarige man uit Bronneger vindt dat hij in 2009 te weinig schadevergoeding heeft gekregen voor gewasschade toen Gasunie een gasleiding aanlegde door een stuk grond dat hij gebruikte. Hij kreeg 25.000 euro, volgens Gasunie een ruime vergoeding. “Meneer vergeet dat ging om een stuk grotendeels braakliggende grond met hier en daar een verdwaalde aardbeienplant. De rest gebruikte hij voor zijn hobby archeologie”, aldus advocaat Mert Kremer van Gasunie.
De bejaarde man uit Bronneger vindt dat hij bedrogen is en recht heeft op een miljoen euro. Een rechtszaak waarin hij dat geld claimde, heeft hij verloren, maar het hoger beroep loopt nog. Ondertussen stuurt hij al twaalf jaar dreigbrieven en kaarten naar het Gasunie-hoofdkantoor in Groningen, maar ook naar thuisadressen van medewerkers.
In 2011 heeft de rechter hem veroordeeld tot een boete voor het sturen van brieven met doodsbedreigingen naar een inmiddels gepensioneerde ex-medewerker. Volgens de advocaat van Gasunie heeft de man zijn huis laten beveiligen en jarenlang psychisch last gehad van de dreigementen.
De laatste tijd is een medewerker uit een dorp in Zuidoost-Drenthe de klos. De bejaarde man waarschuwde hem in brieven dat hij niet meer rustig kan slapen als hij niet meewerkt. Omdat zijn gezin bang is, is er een bewakingscamera bij zijn huis geplaatst. Ook de advocaat van Gasunie valt hij lastig. “Hij is al meerdere keren op mijn kantoor geweest en dient klachten in bij de deken”, aldus de advocaat. “Meneer denkt dat het normaal is wat hij doet. Het moet maar eens afgelopen zijn.”
De wijkagent van Bronneger was met de bejaarde man meegekomen naar de Asser rechtbank om ervoor te zorgen dat het niet uit de hand liep in de rechtszaal. De man weigerde veel te zeggen, maar liet wel weten dat hij hoe dan ook zijn recht wilde halen. De rechter probeerde hem uit te leggen dat hij dat met dreigbrieven en bezoekjes aan het hoofdkantoor niet bereikt. “U zit vast in uw eigen gelijk”, aldus de rechter.
Uitspraak over twee weken.