De 64-jarige Emmenaar die wordt verdacht van het produceren van crystal meth in een loods in Zuidlaren, heeft zichzelf om het leven gebracht in de cel. Dat bevestigt zijn advocaat Fabian Siccama. De man zat sinds 6 april, de dag dat het lab werd ontmanteld, in voorarrest.
Woensdag werd hij gevonden in zijn cel in de gevangenis in Zwolle. De man heeft zichzelf volgens zijn advocaat van het leven beroofd. Bij drie pro-formazittingen bij de rechtbank in Assen het afgelopen jaar drong Siccama erop aan zijn cliënt vrij te laten, mede omdat hij het psychisch heel zwaar had in de gevangenis. De rechtbank besloot hem telkens vast te houden.
Na de laatste zitting in november gingen Siccama en de Emmenaar tegen het besluit in hoger beroep. ,,De zaak diende vorige week maandag. Dinsdag heb ik mijn cliënt gebeld om te zeggen dat het hof ook had besloten dat hij vast moest blijven zitten.”
De dag erna werd het lichaam van de Emmenaar gevonden. De advocaat vermoedt dat zijn zelfgekozen dood te maken heeft met het nieuws dat hij opnieuw niet vrijkwam.
Gelijkenis met hoofdpersoon Breaking Bad
De verdachte, die gelijkenissen vertoonde met de hoofdpersoon uit de Amerikaanse serie Breaking Bad – waarin het ook draait om crystal meth – heeft altijd zijn betrokkenheid ontkend. Hij huurde een ruimte in de loods aan het Bolwerk in Zuidlaren, omdat hij bezig was een stichting op de richten voor autistische jongeren, zei hij ,,In ruil daarvoor gaf ik soms de plantjes water”, vertelde hij tijdens een zitting in Assen.
Hij doelde op de hennepkwekerij met driehonderd planten en 10.000 stekken die ook werd gevonden in de loods. Tijdens de inval op 6 april vond de politie in een andere ruimte het lab en ook tonnen met in totaal 2,9 kilo crystal meth. De Emmenaar moest naar eigen zeggen niks weten van synthetische drugs. ,,Het is dikke troep en het stinkt. Het zou uit de samenleving moeten verdwijnen.”
Onterecht vast
Hij en een 40-jarige Vietnamees waren de enige verdachten die nog vastzaten. De anderen – drie vrouwen en een man – mochten niet lang na hun arrestaties naar huis. Dat de Emmenaar nog vastzat, was daarom onterecht, bepleitte Siccama keer op keer bij de rechtbank. Zijn cliënt kon volgens hem niet eens in de ruimte waar het lab zat komen.
,,Ik wil me desnoods wel twee keer per dag melden bij de reclassering en ook wel een enkelband dragen”, zei de Emmenaar zelf in een poging de rechtbank te overtuigen hem vrij te laten.
Aandacht voor suicide in gevangenis
Volgende week woensdag is er opnieuw een pro-formazitting in Assen. De officier van justitie zal dan de rechtbank vragen het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk te verklaren, verwacht Siccama. ,,Omdat de zaak onder de rechter is, moet de rechtbank daar een uitspraak over doen.”
Het OM wil voor die zitting niks zeggen. De inhoudelijke strafzaak tegen de andere verdachten staat gepland in april.
Een woordvoerster van het ministerie van Justitie en Veiligheid wil niet ingaan op de zelfmoord van de Emmenaar. ,,Natuurlijk is er aandacht voor suïcide in gevangenissen. Personeel probeert altijd signalen op te pikken om het te voorkomen, maar helaas lukt dat niet altijd.”
Als een gevangene sterft wordt de politie ingeschakeld en komt er een schouwarts bij. Of er nog meer onderzoek wordt gedaan in de gevangenis in Zwolle, kan de woordvoerster niet zeggen. Het komt vaker voor dat gevangenen zelfmoord plegen in hun cel. Over 2017 is bekend dat het veertien keer gebeurde.