De politierechterzitting in Groningen staat vandaag in teken van cybercrime. Acht verdachten uit Groningen, Friesland en Drenthe passeren de revue omdat zij zich schuldig hebben gemaakt aan computervredebreuk. Het Openbaar Ministerie heeft cybercrime-delicten verzamelt en als ‘Cyber Monday’ voorgelegd aan de rechtbank.
Op de themadag gaat het hier om zaken als het hacken van andermans telefoon, het inbreken op de computer van een ex. Maar ook het platleggen van een koelsysteem van een supermarkt waardoor medicatie en andere producten waardeloos werden. Het klantenbestand van de Mediamarkt werd misbruikt om spullen te bestellen op andermans naam.
Het OM heeft meerdere partijen, zoals data- en IT-bedrijven, verzekeraars en bedrijvenvereniging uitgenodigd de dag bij te wonen. De publieke tribune in zittingszaal 13 in Groningen is daardoor goed gevuld. Met deze zaken zoekt het OM samenwerking om op te treden tegen dit fenomeen cybercrime.
‘Samenwerking op het gebied van cybercrime is belangrijk, want cybercrime heeft impact op iedereen’, liet een woordvoerster van het OM weten. De verdachten zijn afkomstig uit onder meer Emmen, Terwispel, Bedum en Surhuisterveen. Een van hen pleegde de feiten uit Noorwegen.
Cybercrime is misdaad gepleegd door ICT en gericht op ICT. Er zijn verschillende vormen van computercriminaliteit zoals hacking, DDoS-aanvallen, ransomware, virussen en mailwade, waarbij ook telefoons en bankpassen kunnen worden gemanipuleerd.
De rechter deed in alle zaken direct uitspraak. In de meeste gevallen werden taakstraffen uitgedeeld. De hoogste straf, vier maanden gevangenisstraf, kreeg een 48-jarige oud-medewerker van een koeltechniekbedrijf in Hoogeveen opgelegd. De man manipuleerde vanuit Noorwegen het koelsysteem in een supermarkt.
Het OM is tevreden met de opgelegde straffen, zei persofficier Sierd Eijzenga na de zitting. ,,Die komen aardig in de buurt van de gestelde eisen”.