GRONINGEN (ADP) – De 21-jarige Azim A. uit Groningen die vorig jaar een willekeurige fietser verlamd schoot en een ramkraak pleegde in Zuidlaren, moet tien jaar de cel in. Ook kreeg hij tbs met dwangverpleging opgelegd.
Tegen de man werd een maand geleden twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geeist voor poging tot moord op de student. De rechtbank ging uit van poging tot doodslag, omdat de man in een opwelling schoot. Hierdoor viel de straf lager uit.
De Stadjer ontkende de ramkraak op een telefoonwinkel in Zuidlaren. De kraak ging met grof geweld en er werd veel vernield aan de winkel in de Stationsweg. Op de beschadigde deurpost zat bloed van Azim A. De rechtbank vond de ontkenning dan ook ongeloofwaardig.
De rechtbank rekende de man zwaar aan dat die in alle gevallen zijn kaken stijf opeen hield. Hij neemt niet zijn verantwoordelijkheid voor zijn daden, zei de rechter. Het zwaarste feit noemde de rechtbank het neerschieten van de student op de Korreweg in Groningen. Die werd van zijn fiets getrokken en vijf keer beschoten.
Het slachtoffer werd drie keer geraakt. Hij raakte blijvend verlamd. Volgens deskundigen kampt Azim A. met persoonlijkheidsstoornissen. In zijn jeugd was al sprake van stoornissen en agressief gedrag. Omdat niet voldoende vast staat in hoeverre die stoornis een rol heeft gespeeld ten tijde van de daden kunnen die Azim A. volledig worden aangerekend.
De rechtbank rekende de man zwaar aan dat de man kennelijk genoegdoening voelde om iemand te doden. En dat dit een willekeurig persoon betrof. Hij zou nadien tegen zijn vrienden hebben gezegd dat het schieten op de student ‘heerlijk voelde, alsof je een vogeltje uit de lucht schoot’.
Ook zou de man hebben geopperd dat hij het slachtoffer in het ziekenhuis wilde opzoeken om de klus ‘af te maken’. Daarna dook hij onder en bleef hij daardoor voor politie onvindbaar. Dit zorgde nog voor meer onrust in de Korrewegwijk, waar het schietincident gebeurde. Maar ook voor het slachtoffer.
Het schietincident is niet alleen een bijzonder ernstig feit, zei de rechter, maar ook de ramkraak in Zuidlaren valt in de categorie ‘ernstig’. Anders had een celstraf van acht jaar met tbs ook volstaan. Juist de behandeling is noodzakelijk, vanwege het gevaar dat de Stadjer voor de samenleving vormt.
Hij moet het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 370.000 euro betalen.