Attero hoeft biogasleverancier geen naheffing van 2,6 miljoen euro te betalen

Attero hoeft biogasleverancier geen naheffing van 2,6 miljoen euro te betalen

Geschreven door | 2024-08-23T10:22:48+00:00 23 augustus, 2024|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – De facturen met een totaalbedrag van ruim 2,6 miljoen euro die agrariër Kloosterman uit Nieuweroord naar Attero in Wijster stuurde, blijven onbetaald. De rechter vindt dat de afvalverwerker deze naheffing niet hoeft te betalen.

Drie weken geleden stonden beide partijen voor de rechter in Assen. Attero kwam de gemaakte afspraken niet na, vond Kloosterman. En daardoor liep de biogasboer inkomsten mis. Die wilde hij toch op de afvalverwerker verhalen. Volgens de producent had Attero met haar moeten onderhandelen over een betere prijs op het eindproduct. En deed Attero te weinig haar best om bij de verkoop van het groene gas een hogere prijs te realiseren.

Onvoldoende aangetoond

De rechter vindt niet dat Kloosterman het voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat Attero een verplichting had om met Kloosterman te onderhandelen over de uiteindelijke gasprijs. Het gaat in dit geding te ver, vindt de rechter, om te beoordelen of Attero ook de verplichting had om de beste prijs voor het groene gas eruit te slepen. En zou dit wel zo zijn, dan is het niet vast komen te staan dat Kloosterman een bedrag van bijna 2,7 miljoen is misgelopen.

Verrijkt tot groen gas

Kloosterman levert sinds ruim tien jaar biogas aan Attero. Kloosterman is niet alleen producent van biogas, maar ook van zonne-energie. Attero is op haar beurt producent van groen gas en dienstverlener Het biogas van Kloosterman wordt via een leiding van Attero verrijkt tot groen gas, waarna het gas het aardgasnet opgaat. Attero is geen afnemer van Kloosterman. Kloosterman betaalt Attero voor de diensten om biogas om te zetten.

Drie ton

De prijs van het eindproduct, het groene gas, komt deels ten goede aan Kloosterman. Jaarlijks maken beide partijen hierover afspraken. Over het verkopen van het in 2024 te produceren gas ontstonden meningsverschillen. Met als gevolg dat Kloosterman naar eigen zeggen meer productiekosten betaalt dan dat het gas hem oplevert. Kloosterman zegt hierdoor maandelijks drie ton mis te lopen. Ook dat is onvoldoende onderbouwd, vindt de rechter.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn