Cel en tbs met dwangverpleging voor fatale mishandeling in kliniek Zuidlaren

Cel en tbs met dwangverpleging voor fatale mishandeling in kliniek Zuidlaren

Geschreven door | 2023-12-08T20:58:41+00:00 08 december, 2023|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Een 33-jarige man is voor een fatale mishandeling in de kliniek in Zuidlaren veroordeeld tot anderhalf jaar cel (gelijk aan het voorarrest) en tbs met dwangverpleging. Een 48-jarige medebewoner overleed een dag later aan zijn verwondingen. 

 

De dertiger woonde vorig jaar in juli in de kliniek, toen hij op een buitenplaats de medebewoner van een stoel trapte. Door de karatetrap viel het slachtoffer achterover van zijn stoel. Hij voelde meteen niets meer in zijn armen. De dertiger liep na de trap gelijk weg, hinkelend omdat hij een schoen miste.

 

Hoge dwarslaesie

Door de consternatie werd alleen de ambulance gebeld. In het ziekenhuis bleek dat de man een hoge dwarslaesie had. Hij kon daardoor niet meer zelfstandig ademen. De behandeling werd de volgende dag beëindigd, waardoor de patiënt overleed. De politie werd alsnog ingeschakeld.

 

Eerder die dag gewelddadig

De agenten hoorden meerdere getuigen, die de 33-jarige man aanwezen als de dader. De man was eerder die dag al gewelddadig binnen de kliniek. Hij was agressief naar andere bewoners en sloeg een vrijwilligster tegen haar kaak. De agenten hielden de man alsnog aan.

 

Schizofrenie

Een observatie in het Pieter Baan Centrum (PBC) mislukte, omdat de man niet wilde meewerken. Medewerkers van het PBC bezochten hem voor onderzoek in zijn cel. Zij kregen onvoldoende inzicht in zijn belevingswereld. De man kampt met ernstige psychiatrische stoornissen in de vorm van schizofrenie.

 

Groot wantrouwen

Volgens deskundigen kreeg de man in die periode mogelijk niet de juiste dosering medicijnen. En is zijn psychiatrisch problematiek daardoor verergerd. De man heeft een groot wantrouwen en achterdocht naar anderen, helemaal wanneer hem grenzen worden opgelegd.

 

Uitgaansgeweld

Deskundigen gaan uit van verminderde toerekenbaarheid. De rechter neemt dit oordeel over. De dertiger is in 2019 al eens voor een ernstig uitgaansgeweld in Groningen veroordeeld. Ook toen was er sprake van psychische problemen.

Langdurige behandeling noodzakelijk

Die zijn in de loop der jaren alleen maar verergerd, concludeerden de deskundigen. De man is niet gemotiveerd voor behandeling. Zonder antipsychotica is de kans op agressie richting anderen groot. Een langdurige klinische opname en een gedwongen verpleging is de enige mogelijkheid.

Aan de nabestaanden is een schadevergoeding van 17.500 euro toegewezen.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn