ASSEN (ADP) – Voor het meermalen verkrachten van zijn stiefdochter is tegen een 42-jarige man uit een klein dorp in de gemeente Coevorden een gevangenisstraf van zes jaar geëist. Het kind was twaalf toen het misbruik begon en onderging op haar dertiende een abortus. Uit het DNA-onderzoek bleek dat ze zwanger was van haar stiefvader.
De moeder zag in april dat haar dochter vaak moest overgeven. Ze maakte zich zorgen en ging met haar naar de dokter. Het kind was toen al zestien weken zwanger. “Alsof de bodem onder de voeten wordt weggeslagen”, zei de moeder op de rechtszitting in haar slachtofferverklaring. Het meisje vertelde dat ze al een jaar lang door haar stiefvader werd misbruikt. Dit gebeurde wanneer haar moeder naar haar werk was. De man kwam telkens vroeg in de ochtend in de slaapkamer van zijn stiefdochter en verrichte seksuele handelingen.
Kroop onder het bed
Het kind probeerde hem vaak van zich af te duwen, of draaide zich van hem af. Soms kroop ze onder het bed, in de hoop dat hij dan weg zou gaan. De man zit sinds april vast en bekende toen hij werd geconfronteerd met de zwangerschap. Hij bouwde het seksueel contact rustig op en dwong haar niet, zei hij. Volgens de officier van justitie had de man alleen maar oog voor zijn eigen lustgevoelens en maakte misbruik van zijn overwicht die hij als stiefvader op het kind had. Hij stelde het kind bloot aan een zwangerschap door geen condoom te gebruiken. Door een medische ingreep is het meisje een bevalling bespaard gebleven.
Zwaarste variant van seksueel misbruik minderjarige
De man is door een psycholoog onderzocht. Die stelde geen stoornissen vast en verklaarde de man volledig toerekeningsvatbaar. Verkrachting is volgens de aanklaagster de zwaarste variant van seksueel misbruik van een minderjarige, waarop vier jaar cel staat. De officier van justitie eiste een hogere straf, omdat de man het meisje meermalen verkrachtte en zij uiteindelijk een abortus moest ondergaan. Het kind moet in de toekomst voor de man worden beschermd, zei ze en eiste daarom ook een contactverbod voor de duur van vijf jaar.
De rechtbank doet 21 oktober uitspraak.