Cel- en taakstraf voor voetbalgeweld in binnenstad Groningen

Cel- en taakstraf voor voetbalgeweld in binnenstad Groningen

Geschreven door | 2021-07-16T19:12:10+00:00 16 juli, 2021|Assen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Voor voetbalrellen in de Grote Kromme Elleboog in Groningen heeft de rechter twee Groningers van 44 en 28 jaar veroordeeld tot drie maanden cel, waarvan een maand en twee maanden voorwaardelijk. De oudste moet langer zitten, omdat hij zich ook schuldig heeft gemaakt aan een mishandeling.

 

Een 32-jarige Stadjer en een 36-jarige man uit Hoogezand moeten een taakstraf van 120 uur uitvoeren en kregen daarnaast voorwaardelijke celstraffen tot twee maanden opgelegd. De vier hebben zich allemaal schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging in de binnenstad van Groningen. Dit gebeurde op 5 september van vorig jaar na een oefenwedstrijd tussen FC Groningen en DSC Armina Bielefeld. Het terrasmeubilair en fietsen vlogen in een korte tijd door de lucht. Buurtbewoners filmden het geweld en verspreidden de beelden via internet.

 

Geen verrassing

De 44-jarige Stadjer en de Hoogezandster erkenden dat zij tussen de relschoppers stonden. Maar per ongeluk. ‘Op de verkeerde tijd, op de verkeerde plaats’, zeiden ze. De rechter gelooft dit niet en gaat ervan uit dat het gevecht van tevoren is afgesproken. ‘Goh, wat een verrassing gaat er bij mij niet in’, zei de rechter. De twee overige verdachten ontkenden iedere betrokkenheid en hielden hun kaken verder stijf op elkaar. Volgens de rechter zijn ook deze mannen op de beelden voldoende herkenbaar en riep de 32-jarige via WhatsApp anderen op om mee te doen. De rechter hield rekening met hun negatieve proceshouding. Maar ook dat de 32-jarige nog geen strafblad had en de 28-jarige wel.

 

Af als een gieter

De Hoogezandster stapte als enige naar de politie om daar zijn rol uit te leggen. De man is bij een voetbalvereniging trainer en jeugd coördinator. De rechter dacht dat hij de gevolgen inmiddels wel al heeft gevoeld: ‘Ik kan mij voorstellen dat u bij de voetbalclub af bent gegaan als een gieter’. De rechter begreep de hoge inzet van de officier van justitie. Die eiste tot acht maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechter hield meer rekening met de persoonlijke omstandigheden, de grootte van de rol in het geheel en ieders proceshouding. Daarnaast tilde zij er zwaar aan dat er veel geweld is gebruikt in hartje Stad, waarvan de impact enorm was. ‘Daar mag je niet gemakkelijk mee weg komen’, zei de rechter.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn