Bedreiger van burgemeester Van der Tuuk zit weer vast

Bedreiger van burgemeester Van der Tuuk zit weer vast

Geschreven door | 2021-06-28T18:59:31+00:00 28 juni, 2021|Groningen, Rechtbank|

De 56-jarige man uit Lutjegast die verdacht wordt van het bedreigen van burgemeester Ard van der Tuuk van Westerkwartier, zit weer vast omdat hij opnieuw de fout is ingegaan.

Eind april besliste de rechtbank dat de man in afwachting van zijn rechtszaak op voorwaarden vrij mocht. Dit omdat er een kans bestond dat het voorarrest de uiteindelijke straf (bij schuld) zou overstijgen.

Oren afsnijden

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de man dat hij van november 2020 tot januari van dit jaar de burgemeester bedreigde door te roepen dat hij de burgervader de oren af ging snijden zodat hij zijn bril niet meer kon opzetten.

Hij stuurde ook een bericht naar een medewerker van het gemeentehuis dat Van der Tuuk zijn ambtstermijn in de gemeente Westerkwartier niet vol ging houden. Alle bedreigingen gingen via anderen en waren indirect gericht op Van der Tuuk.

Waarschuwingsschot

De man zou vanaf juli 2020 tot januari ook een buurtgenoot hebben belaagd. Hij liep niet alleen telkens fluitend langs de woning van het slachtoffer maar gooide ook blikjes naar zijn honden. De buurtgenoot kreeg meerdere sms-berichten die dreigend en beledigend van toon waren. De man werd 10 januari aangehouden, nadat hij een fietser en agenten bedreigde met een hooivork. De agenten losten een waarschuwingsschot. Niemand raakte daarbij gewond.

Drie dagen op vrije voeten

De man was in april welgeteld drie dagen op vrije voeten, toen de dreigementen weer begonnen. Hij zit sindsdien opgesloten in een psychiatrische gevangenis. Uit eerdere rapportages blijkt dat de man de nodige psychische problemen heeft. Hij heeft eerder geweigerd om mee te werken aan onderzoeken, waaronder een observatie in het Pieter Baan Centrum.

De zaak zou maandag inhoudelijk worden behandeld, maar de man wilde niet komen en tekende voor zijn afstand. De rechtbank wil de man toch op zitting spreken en gaf het bevel tot medebrenging. In dat geval wordt de persoon verplicht te verschijnen en door justitie opgehaald.

Tbs-maatregel

De man weigerde opnieuw in te stappen. Het OM vond dat de man dan met extra beveiligd vervoer gebracht moest worden, maar dat was niet beschikbaar.

De officier van justitie kondigde aan dat hij een tbs-maatregel gaat eisen. De advocate zal voor vrijspraak pleiten. De rechter hoopt de zaak binnen drie maanden te kunnen afhandelen.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn