Tijdens de demonstatie, bijna een jaar geleden, werden trekkers ingezet terwijl de Veiligheidsregio Drenthe (VRD) twee dagen eerder een verbod instelde om te demonsteren met landbouwvoertuigen.
Zeven betalen, een vrijspraak
Het Openbaar Ministerie vond tijdens de rechtszitting dat zeven van de acht boetes terecht waren opgelegd en eiste dat die alsnog werden betaald. Voor één uitgedeelde boete vroeg de officier van justitie vrijspraak, omdat niet kon worden vastgesteld dat die persoon daadwerkelijk deelnam aan het protest. Hun advocaat Tjalling van der Goot vond dat alle boetes van tafel moeten.
Geen zorgvuldige actie
De politie arresteerde vlakbij Attero op een boerenerf 54 personen waar de demonstranten zich terug hadden getrokken. De politie en Mobiele Eenheid (ME) werden massaal ingezet en de zorgvuldigheid was volgens de raadsman ver te zoeken. Alle aanwezige volwassenen en kinderen werden de arrestantenbus ingeveegd en naar het politiebureau in Assen afgevoerd.
Zij werden later op de dag één voor één vrijgelaten. Dit ging onder luid gejuich van familieleden en sympathisanten die zich bij het bureau hadden verzameld. Een deel kreeg een bekeuring en anderen die dezelfde rol hadden gehad niet. Hier is sprake van willekeur, zei de raadsman tegen de rechter.
Met de auto
De VRD publiceerde hun besluit om trekkerprotesten te verbieden niet officieel. Daardoor werd het volgens Van der Goot niet duidelijk wat wel en wat niet mocht tijdens de boerenprotesten. Enkele bezwaarmakers bestuurden geen trekker, maar waren met hun auto in Wijster. Zij vonden dat zij daarom de boete niet hadden moeten krijgen.