Opa (80) hoeft niet de cel in voor misbruiken kleinzoon

Opa (80) hoeft niet de cel in voor misbruiken kleinzoon

Geschreven door | 2021-01-26T21:09:29+00:00 26 januari, 2021|Assen, Rechtbank|

Zestig uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf; die straf heeft een 80-jarige man uit Emmen gekregen voor het seksueel misbruiken van zijn kleinzoon. In 2019 heeft de man de autistische jongen meerdere keren betast en zich ook door hem laten betasten. Dat gebeurde als zijn kleinzoon bij hem was, maar ook als hij bij de jongen thuis was.

Het Openbaar Ministerie heeft twee weken geleden vier maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk tegen de bejaarde man geëist. De officier van justitie vond het misdrijf te ernstig om de man een werkstraf te geven. Ondanks zijn leeftijd moest hij toch twee maanden onvoorwaardelijk zitten, vind de officier.

Dat gaat de rechtbank te ver, juist vanwege de leeftijd van de Emmenaar en omdat hij nooit eerder met justitie in aanraking is geweest. Als waarschuwing heeft de man wel twee maanden voorwaardelijk gekregen, krijgt hij reclasseringstoezicht en moet hij zich verplicht geestelijk laten onderzoeken bij een psychiatrische hulpinstantie. Ook bepaalde de rechtbank dat hij zijn kleinzoon alleen nog onder begeleiding mag zien.

Op school verteld
De jongen was 12 jaar toen het gebeurde en hield zijn mond erover. Dat veranderde toen hij op school een aflevering van het Jeugdjournaal zag, waarin het ging over seksueel misbruik van kinderen. Hij vertelde dat zijn opa dat ook bij hem deed. De school regelde hulp voor de jongen.

Omdat zijn ouders hem in eerste instantie niet geloofden, stapte een hulpverlener naar de politie om aangifte te doen. De 80-jarige Emmenaar ontkende aanvankelijk, maar vertelde bij de politie wel dat hij zich een paar keer aan de jongen had vergrepen.

Bekentenis
Zijn kleinzoon heeft verklaard dat het veel vaker dan een paar keer was gebeurd. Tijdens de rechtszaak gaf de bejaarde man na lang doorvragen van de rechters en de officier van justitie toe dat zijn kleinzoon de waarheid sprak en het inderdaad veel vaker was gebeurd. Hulp wilde de man niet, omdat hij die wel binnen zijn kerkgemeenschap vond, zei hij tijdens de zitting.

De officier van justitie liet weten dat hij dat niet genoeg vond en eiste ook een verplicht onderzoek en eventueel behandeling. Daar is de rechtbank het mee eens. (ADP)

Over de auteur:

Annemiek Meijer werkt sinds 2006 als rechtbankverslaggever voor het ADP. Ze is freelance journalist/tekstschrijver en werkt ook voor onder meer RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, het Huus van de Taol (Zinnig en de B’ART) en Drenthe Magazine. Op Twitter heet ze @AnnemiekM