Het Openbaar Ministerie (OM) eist straffen tot twaalf jaar cel tegen de voormalige leiders van motorclub No Surrender. De hoogste eis is voor oud-captain Henk Kuipers (56) uit Emmen. Als het aan het OM ligt, moet hij twaalf jaar de cel in.
Tegen Klazienavener Theo ten V. (57) is zes jaar gevangenisstraf geëist en tegen Rico R. (43) uit Hulst vier jaar. Oprichter en ex-leider Klaas Otto (52) uit Bergen op Zoom hoorde justitie drie jaar cel eisen.
De mannen hebben zich volgens justitie onder meer schuldig gemaakt aan leidinggeven aan een criminele organisatie, afpersing en mishandeling.
Meeste geweld door Kuipers
Het OM ziet in Kuipers de hoofdverdachte. “Het meeste geweld kwam van hem”, aldus de officier van justitie. De proceshouding van Kuipers was volgens de officier ook verre van positief te noemen. “Hij wentelde alle schuld af op de ander en heeft lak aan de normen en waarden van onze samenleving.”
De officier vindt bewezen dat Kuipers zich in de periode van 2014 tot 2017 zich ook schuldig maakte aan zware mishandeling en diefstal. De Emmenaar, die als ‘Captain Henk’ zelf een eigen tv-programma kreeg bij PowNed, was volgens de aanklager “niet bepaald een knuffelcrimineel, maar een ‘ordinaire crimineel.”
Strakke regels en duidelijke hiërarchie
No Surrender werd in 2013 door Klaas Otto opgericht. Het was een motorclub met strakke regels en een duidelijke hiërarchie. Voor de buitenwereld leek het volgens het OM of de club zich bezighield met leuke toertochten en het steunen van goede doelen, maar in werkelijkheid was het een dekmantel voor de internationale drugshandel en gewelddadige afrekeningen.
Alle vier de verdachten waren kopstukken van een organisatie waarbij sprake was van een cultuur van wetteloosheid, geweld en angst, stelt het OM. De meeste slachtoffers durfden geen verklaring af te leggen. Bang voor represailles. Enkelen durfden dit wel. “Daar is heel veel moed voor nodig”, zei de officier van justitie.
Bad standings
Het geweld werden vooral gepleegd tegen clubleden die zich niet aan de regels hielden of volgens de bestuursleden ongehoorzaam waren. Deze zogeheten bad standings vonden vaak plaats in het toenmalige clubhuis in Emmen.
Via afluisterapparatuur die de politie had geplaatst, was te horen hoe clubleden werden afgeranseld en bezittingen, zoals hesjes, werden afgepakt. Er was volgens justitie sprake van ernstig geweld, waarbij de slachtoffers botbreuken opliepen, maar ook zakenrelaties werden bedreigd en afgeperst.
Kuipers, Ten V. en R. werden in december 2017 opgepakt. De Emmenaar en de Klazienavener zaten dertien maanden in voorarrest. Kuipers kwam daarna met een enkelband vrij. Die moet hij nog steeds dragen. Hij en de andere voormalig kopstukken hebben alle beschuldigingen altijd ontkend.
Friese ondernemer
Volgens het OM schakelde de 62-jarige ondernemer Fred W. uit Sneek in 2014 en 2015 Kuipers in om zakelijke conflicten op te lossen. Tijdens het politieonderzoek kwamen tapgesprekken naar voren van Kuipers, die mensen belde van wie de Fries nog geld tegoed had. De Fries ontkende eerder op zitting.
Zakenrelaties van W. verklaarden dat zij op een onaangename manier door Kuipers waren benaderd, dat er was gedreigd en dat leden van No Surrender in vol ornaat verschenen bij zakenafspraken. Volgens de officier heeft W. doelbewust gebruik gemaakt van de imago van No Surrender en Kuipers ingezet om zakenrelaties te intimideren. Hij eiste daarvoor 3,5 jaar cel tegen de Fries.
‘Het ware gezicht van No Surrender’
Het OM startte in 2014 een onderzoek naar misstanden binnen de motorclub. Lange tijd werden gesprekken in het clubhuis in Emmen afgeluisterd. Door dit onderzoek is volgens de officier “het ware gezicht van No Surrender naar voren gekomen.” In januari 2017 viel de politie het clubgebouw binnen. Het pand werd daarna afgebroken en de club vond vlak over de grens in Duitsland een nieuw onderkomen.
Het OM wilde er een einde aan maken en stapte naar de rechter om de motorclub te verbieden. De rechtbank in Assen verbood No Surrender vorig jaar juni daadwerkelijk. De club is volgens de rechter een gevaar voor de openbare orde, omdat een groot aantal leden structureel betrokken is (geweest) bij talrijke ernstige feiten. De club ging tegen deze beslissing in hoger beroep. Dat is eerder deze maand begonnen.
Uitspraak in november
In de strafzaak tegen Kuipers en zijn medeverdachten komen tussen 5 en 8 oktober de advocaten aan het woord. De rechtbank doet 13 november uitspraak.