Rechtbank: ‘Geweld pal voor shoarmazaak Sappemeer was geen zelfverdediging’

Rechtbank: ‘Geweld pal voor shoarmazaak Sappemeer was geen zelfverdediging’

Geschreven door | 2019-10-22T21:21:41+00:00 22 oktober, 2019|Groningen, Rechtbank|
SAPPEMEER (ADP) – Een 21-jarige man uit Zuidbroek en een 22-jarige man uit Groningen zijn dinsdag voor poging tot doodslag door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan een jaar voorwaardelijk.

De mannen sloegen en schopten op 7 april van dit jaar op de stoep van een shoarmazaak in Sappemeer een 53-jarige man uit Slochteren knock out.

De uitspraak is met dit vonnis gelijk aan de eis van de officier van justitie. Die sprak twee weken geleden over een ‘ware geweldsexplosie’.
‘Staakt het vuren’
De Zuidbroeker en de Stadjer kenden het slachtoffer van eerdere conflicten met elkaar. Dat was al eens uit de hand gelopen tijdens een feestje in 2017. Na anderhalf jaar van ‘staakt het vuren’, wandelde het slachtoffer in april de shoarmazaak binnen. Daar zaten de Stadjer en de Zuidbroeker zojuist een broodje te eten.
Uitdagen

Volgens de lezing van de Zuidbroeker en de Stadjer gedroeg het latere slachtoffer zich agressief naar hen en daagde hij hen uit. Toen de Zuidbroekster even buiten stond te bellen, liep het latere slachtoffer langs en groette de Zuidbroekster. Die was daar niet van gediend.

Er ontstond een woordenwisseling, waarna de 22-jarige Groninger naar buiten vloog en het slachtoffer tegen de grond sloeg. Vervolgens werd de man meerdere malen tegen het lichaam, maar ook tegen zijn hoofd geschopt.

Geen zelfverdediging

De beelden van het geweld werden twee weken geleden in de zittingszaal getoond. De Stadjer en de Zuidbroeker claimden dat ze zich uit angst voor de man moesten verdedigen. Maar dat acht de rechtbank niet bewezen.

Toen het slachtoffer tegen de grond gelagen werd, raakt hij kort buiten bewustzijn. Hij hield aan het geweld hoofdletsel en een breuk in de kaakholte over. Volgens de rechtbank had de matpartij heel anders voor het slachtoffer kunnen aflopen.

Het slachtoffer claimde ruim 15.000 euro aan schadevergoeding. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde voor de man 2800 euro. De rechtbank is van oordeel dat de mannen naast hun straf 2300 euro moeten betalen.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt