10 jaar cel en tbs voor doden Djamila

10 jaar cel en tbs voor doden Djamila

Geschreven door | 2018-05-29T15:43:21+00:00 29 mei, 2018|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – De 47-jarige Freddy D. uit Hoogeveen, die op 14 oktober de 12-jarige Djamila misbruikte en wurgde, is door de rechtbank in Assen veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Freddy D. was niet bij de uitspraak aanwezig.

D. bracht het meisje, de dochter van zijn vriendin, om het leven in zijn auto. Dit gebeurde in een natuurgebied bij Punthorst. D. ging vervolgens met haar rondrijden. Hij reed uren later naar het politiebureau in Zwolle. Hij bedacht zich en reed door naar de politie in Assen. Daar meldde hij zich.

Cadeautje
Djamila woonde met haar broertje en moeder op een zorgboerderij in het Drentse Nieuweroord. D. woonde daar ook. Hij was die dag met Djamila op pad om een cadeautje te kopen. De man was verliefd op haar, verklaarde hij later.

Gilde
De man wilde die dag met haar vrijen. Hij liet het kind toekijken toen hij zichzelf bevredigde. Hij wilde haar kussen, maar Djamila gilde. D. kneep de keel van het meisje dicht.

Vlaag van verstandsverbijstering
De advocaat pleitte tijdens de zitting voor een vrijspraak, omdat D. het meisje in een vlaag van verstandsverbijstering wurgde. De rechters vinden een nieuw onderzoek hiernaar niet nodig: ,,Er is geen twijfel. Hij had inzicht in zijn handelen”, zei de rechter.

Ondraaglijk
D. is matig verstandelijk beperkt en kampt met diverse stoornissen. De rechtbank vindt het ernstig dat hij het meisje in doodsangst liet verkeren en daar niets aan deed. ,,Hij heeft ondraaglijk verdriet veroorzaakt bij de nabestaanden.”

Die maakten wel de gang naar de rechtbank in Assen. ,,Gelukkig”, riep de oma van Djamila toen de rechter was uitgesproken.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn